Håll i snoppen!

Hur kan det ens bli en debatt över saker såsom om pojkar kan ha rosa kläder eller ej? Vad har det med barnens biologiska  kön att göra? Trillar snoppar av vid kontakt med det rosa färgämnet?


Allra mest hatar jag de klädföretag som marknadsför sig genom att säga "vi vill inte göra kläder för tjejer, och kläder för killar - vi vill göra kläder för barn. Så därför har vi i denna kollektionen gjort ett helt vågat plagg som bryter mot alla normer! En t-shirt som är rosa med ett monster på! För killar som är lite konstiga och gillar rosa. Så kan de ju ha den här tröjan med ett otäckt monster på. För fast den är rosa är den ju otäck. En tjej kan ju också ha tröjan. Om hon är en sådan där tjej som gillar monster. Då kan hon ha den här rosa tröjan, som ju är rosa som vanliga tjejtröjor, fast med ett monster. Och på dagis kan pojken säga "jaha det är kanske en rosa tröja, men kolla in monstret!", och flickan kan säga "ja, jag vet att det är ett monster, men kolla hur rosa den här tröjan är!".


Som om det inte vore nog så har vi också gjort en tröja med en fotboll på, och den finns i ljusbrunt och mörkgrönt! Helt könsneutrala färger! Obs, den bruna är något tightare i modellen eftersom den har insvängd midja. Så har vi gjort för att den ska bli lite obekvämare att ha på sig. PS, den är jättesnygg ihop med ett par rosa tights.


Dessutom gjorde vi en massa blåa tröjor med olika fordon, och en massa rosa tröjor med fjärilar och hjärtan. Eftersom vi vet att det är det ni föräldrar vill ha. Men jättefrigjorda och jämställda är vi. På alla sätt och vis. Min man satt faktiskt ner och kissade idag."




Dagens tips. Killar kan ha rosa tröjor med fjärilar. Och tjejer kan ha blåa tröjor med bilar. Allt som krävs är att det är rätt storlek. Och att killen har blå kalsonger så att snoppen inte trillar av.


Dessutom kan båda ha rosa tröjor med monster, men det betyder inte att klädföretaget har gjort en enorm insats för att bryta några könsbarriärer.


Kommentarer
Postat av: Linda

Jag har också funderat över varför blått är pojkfärgen och rosa flickfärgen. jag hittade en intressant artikel om det: http://www.springerlink.com/content/v17324p7g47771gk/fulltext.pdf



Bland annat berättar den att det har varit tvärt om: "At one point, pink was considered more of a boy’s color, as a watered-down, bold, dramatic red, which is a fierce color. Instead, blue was considered more for girls. Probably this choice was affected by the fact that blue, especially dark blue, was associated with the Virgin Mary in Christian Europe."

2008-09-04 @ 19:54:34
Postat av: Ellen

Jo. Precis.

2008-09-05 @ 11:38:46
URL: http://blandkatterochkorvar.blogg.se/
Postat av: K

Helt stört är det! Det är därför man pluggar till kulturanalytiker och sedan går ut för att spöa upp alla klädesskapare. Leksaksskapare och annat med för den delen!



Och varför inte personal på Kicks?!

http://thoughtsoffhermind.webblogg.se/2008/september/tjejer-rosa-aven-pa-kicks.html#comment





2008-09-05 @ 22:13:54
URL: http://thoughtsoffhermind.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0