Om ni inte hör av mig på ett tag så har jag antagligen fått utegångsförbud

I dag har jag varit ute och surfat på Internet. Och med det menar jag förstås att jag tog med mig den bärbara datorn i bilen och körde runt i villakvarteret. Tydligen är det så man gör när man vill få bättre mottagning på sitt mobila bredband. Hemma har jag ingen mottagning alls, bäst mottagning har jag om jag kör upp för backen, svänger höger två gånger och parkerar utanför det gula huset. Hyfsat mottagning har jag vid skolan, i närheten av bron och mitt i fyrvägskorsningen ett kvarter bort.

När Tele2 sa att jag nu skulle kunna surfa överallt, så trodde jag faktiskt inte att de menade att jag skulle bli tvungen att surfa precis överallt.

Nä, nu måste jag köra hem och natta barnen. Dessutom börjar snubben i det gula huset blänga misstänksamt på mig.


Men med lite bildredigeringshjälp kan jag nog fixa både det ena och det andra

Jag är jättebra på många saker. Speciellt på sådan där falsk blygsamhet


När någon berömmer mig för en krönika som jag svettats ihop under en tvådagarsperiod så säger jag "äsch, den där. Den skrev jag ihop på en halvtimme. Eller var det en kvart? Den skrev sig praktiskt taget själv, i sömnen. Det var faktiskt inte ens jag som skrev den. Det är helt enkelt en utskrift av min mans snarkningar"


Det kan förstås vara ganska odrägligt med sådana personer som jag, men å andra sidan så försöker jag kompensera det med lite falsk skrytsamhet. Som när min dotter för första gången stod själv och bara höll i sig med en hand så ringde jag runt till alla kompisar, släktingar, vagt bekanta och några slumpmässigt utvalda personer i telefonkatalogen, och berättade att hon nu praktiskt taget kunde gå själv. Och så råkade jag kanske lägga till att jag gått ner i vikt, lärt mig laga sufflé samt att min man tagit flygarexamen.


Vilket är lite jobbigt eftersom det var sju månader sedan, och min dotter fortfarande inte går. Eller jo, det har hänt att hon gått fem meter, hur stadigt som helst, men sedan ler hon bara hånfullt åt mig och kryper vidare med en strumpa i munnen och en kastrull på huvudet. Och kvar står jag och försöker förklara för hela bekantskapskretsen som just anlände att i vanliga fall går hon, men idag har hon en krypdag. Antagligen för att hon utvecklas så mycket språkligt, och måste lägga energi på det.


-Eller hur mammas lilla gumma? Du pratar ju så bra nu! Säg "där är napparna". Precis som du sa det igår. Säg det nu gumman. Säg det, säg det.


-Ääääh? säger Ellinor och tuggar lite extra på strumpan innan hon beger sig till toaletten för att slicka lite förstrött på toaborsten.

Och kvar står jag. Utan sufflé, med tjugo kilos övervikt och en man som vägrar köpa en lämplig flygarklädsel på Överskottsbolaget, ha på sig en basker med vingar och säga snuskiga saker såsom "kom igen baby, jag har fällt ut landningsstället åt dig".


Fast hon är verkligen jättedålig på att fånga möss.

Min katt
Jag har väl berättat att vi har katt? En väldigt typiskt katt som gärna sitter i fönstret och solar sig för att få pälsen torr efter badet, innan hon river ner en gardin, jamar och slickar rent kattmatskålen. 

Men var är alla de där skojiga bilderna på Nalle Puh?

deca

För det kan väl inte vara mitt uttal det är fel på?

Jag erkänner. Jag överväldigades av storhetsvansinne efter avslöjandet av min sons litteraturvanor, och bestämde mig för att lära honom räkna på engelska.

-One, two, three, sa jag entusiastiskt.

-Damm, sug, fint, upprepade Samuel lydigt.

Jahapp. Jag måste nog dra tillbaka sonens ansökan till den exklusiva privatskolan för genier.

Fast jag var också lite trött på Totte och hans trista katt

I dag när jag städade Samuels rum hittade jag Boccaccios bok Decamerone i hans säng. Jag är lite osäker på hur jag ska reagera på detta. Ska jag vara stolt över det faktum att hans godnattlitteratur består av en gammal bok från 1300-talet? Eller ska jag oroa mig för att han snart ber mig förklara begreppen "oskuld" och "älskog"?


Eller så kan man kanske försörja sig genom att sälja mjölkmustacher?

Glad

Ett missförstått geni

I dag målade jag och barnen med vattenfärg. Samuel målade väldigt mycket och väldigt svart. "Så duktig du är Samuel" sa jag uppmuntrande (man vill ju gärna att ens barn ska bli ett konstnärligt geni). "Ja" sa Samuel. "JAG är mycket duktig. Ellinor är INTE duktig. Hon är bara konstig." Och så blängde han strängt på Ellinor som vid tillfället ifråga var strängt upptagen med att doppa tårna i målarfärg samt äta upp en pensel.

Av någon anledning tror jag inte att den där konstigheten kommer ligga Ellinor till last om hon väljer att slå in på den konstnärliga banan.


Var är småbarnssyokonsulenten när man behöver henne?

Uppdatering av yrkeslista
Okidoki. Dags för uppdatering av yrkeslistan igen. Nobelmiddagsansvarig - Nej.

Hm. Vad tjänar en performance artist nuförtiden?

Nu ser jag allt så tydligt

Ny kamera
Jag har fått en ny kamera (om fått innebär att man tömmer sparkontot, pantar alla burkar, länsar sparbössorna och finkammar soffan efter tillräckligt många små pengar att betala kalaset med). Nu kan jag ta sådana där bilder där många detaljer är med. Det är en helt ny värld. Till exempel upptäckte jag just att Ellinor har tänder och att den där charmiga fläcken på Samuels kind inte är ett födelsedagsmärke, utan en chokladfläck.

Fast jag ska spara den gamla kameran. Den ska vi använda när jag av någon anledning måste vara med på bild. Jag tror inte att jag är redo för några nya detaljerade upptäcker av mig själv.

Jaha, då var det väl bara läkare och advokat kvar då.

Ellinor har tillbringat frukosten med att sno andras mackor, slicka av pålägget och kasta resten på golvet. Hm, jag tror jag stryker servitris från listan över möjliga framtida yrken. Och när jag ändå har listan framme stryker jag nog discjockey också, eftersom effekten av en brio tågbana i cd-spelaren helt enkelt inte är vad de flesta nattklubbsägare eftersträvar.


När jag blir mitt gamla smala jag igen...

Ja, ja, ja. Jag har visst glömt skriva här, men jag har förstås varit upptagen med viktiga saker. Till exempel har jag rensat ut lite saker från min underklädeslåda, eftersom en snabb titt i spegeln avslöjade att det antagligen blivit olagligt för mig att använda stringtrosor.

Jag har även rensat bland mina "kläder som jag ska ha när jag blir smal igen". De där som jag efter första graviditeten flyttade från klädhängarna till understa lådan, och efter andra graviditeten från understa lådan till källaren. Men tydligen har inte allt detta runtflyttande av kläder gjort mig ett dugg smalare, så nu får de flytta till återvinningsstationen.

Min förhoppning är förstås att jag ska bli smal i samma ögonblick som kläderna dunsar ner i containern. Det borde funka om jag har förstått lagen om alltings jävlighet rätt. För säkerhets skull har jag sett till att jag varken har råd att köpa nya kläder, eller tid att handla dem. Så jag kommer  vara tvungen att strosa runt i min gamla klänning, som fortfarande har fläckar efter den dagen då ungarna lånade den för att trä över matsalsbordet och leka koja. Och nej, revan baktill har inte uppstått när jag gjorde misstaget att ta ett djupt andetag, det är faktiskt en dörr. Eller ett fönster, det är svårt att förstå vad ungarna säger ibland.

Vem ringer man till om man vill ställa in nästa match?

Föräldraskap är nog en av de kontaktsporter som orsakar flest skador. I dag har jag fått en lätt svullnad på högra kinden (Ellinor bestämde sig för att ge mig en höghastighetskram), ett blåmärke på vänsta delen av buken (Samuel misstog mig för en studsmatta) och diverse nyp i gäddhänget (Ellinor undersökte ifall det verkligen fanns muskler någonstans därunder).

Dessutom har jag en fått en förslitningsskada i snorsnytarhanden.

Tack för att du väntar. Jag ska bara spola först.

Som vanligt får jag ett totalt obegripligt brev från Tele2 och beslutar mig för att ringa upp. En charmig röst meddelar att beräknad väntetid är 35 minuter. Tack och lov har jag högtalartelefon så jag sätter igång den och använder mina händer till något vettigare.

Som att byta blöja. Göra lite kaffe. Dricka lite kaffe. Sortera reklam. Sätta igång en diskmaskin. Torka av bordet. Torka av tripp trapp-stolen. Torka av golvet. Dricka mer kaffe. Jaga Ellinor som tar loss alla plupparna på briotågbanekopian och äter upp dem. Gå på toaletten för att kissa ut allt kaffe igen.

Och då hör jag en röst från tvättkorgen. "Hallå? Hallå?"


Gud vad pinsamt. Jag som inte tvättat på jättelänge.


Skitgubbe

När jag gick i mellanstadiet spelade vi ibland kort på rasterna. En populär variant hette "Skitgubbe". Jag kommer inte ihåg exakt vad det gick ut på, men jag minns att min mormor tyckte att det var ett mindre trevligt namn.

Idag har jag spelat vuxenvarianten. Den går till som så att man kör till Coop stormarknad, vevar ner bilrutan och skriker spelets namn åt gubben i sportbilen som just snodde den sista familjeparkeringsplatsen.

Nu ska jag bara hitta matchande mössa och strumpor också.

Varje år är det likadant. Plötsligt blir det kallt, och jag rotar desperat i vantlådan och hittar en jättestor vante med fyra fingrar. Det femte fingret har antagligen liftat med resten av vår vantsamling till vantNarnia där de tillbringar vintern med att rida på lejon och leka riddare.

Vilket är min mans fel. Redan vår första vinter tillsammans gav jag honom ett par vantar. Och så köpte jag likadana till mig själv, vilket förstås var ett misstag. För när min man tappade en högervante tog han glatt en av mina istället. Att den var hälften så stor spelade tydligen ingen roll. Sedan tappade han min högervante istället, och resten av vintern gick han iklädd två vänstervantar i olika storlek. Själv köpte jag ett par nya, lila vantar som försvann nästa höst, ungefär en vecka efter det att min man rotat i vantlådan och sagt "här finns ju bara två stycken vänstervantar. Vad konstigt, det kan man ju inte ha."

Men i år har jag varit riktigt fiffig. Häromdagen köpte jag mig ett helt par nya vantar. Med glitter på. Jag vågar nästan slå vad om att ingen kommer låna dem.

Har de pensionärsrabatt på studentkåren nuförtiden?

Jag tänkte plugga lite till våren så jag ringde min gamla gymnasieskola för att få ut mina betyg som försvann omkring fjärde flytten till ny bostad.
 
-Och när gick du ut då?  frågade tanten i luren.
-Ja, jag tror det var 1996, svarade jag.
-Jaha, då finns de på stadsarkivet, sa tanten.

Plötsligt kände jag mig väldigt, väldigt gammal. Mina betyg ligger antagligen strax bredvid Carl von Linnés betyg och en festlig skiss föreställande kung Magnus Eriksson i full färd med att förhandla om panträtten till Skåne och Blekinge.

Undrar vad det blir till efterrätt?

Man lär sig mycket om sig själv när man har barn. I morse meddelade Samuel att han hade lagat min favoritmat, vilket visade sig vara cheerios med vatten och lite timjan. Jag blev väldigt överraskad. Själv hade jag antagligen tippat på att favoriträtten var parmesanpanerade och gorgonzolafyllda kycklingfiléer.


Jag känner mig så köpsugen

Varför, varför, varför fotograferar folk sina möbler utomhus när de ska lägga ut bilder på blocket? Exakt vilket intryck vill de ge eventuella köpare? "Hej, jag säljer min gamla bäddsoffa. Säljes på grund av platsbrist. Den står här bredvid syrenbusken och nu hade jag tänkte plantera en rosbuske där. Mycket gott skick, har nästan inte alls regnat på den"

Eller är det kanske så pass stökigt hemma hos dem att det går snabbare att bära ut bäddsoffan från gästrummet, kånka den nedför trappen och släpa ut den i trädgården, än att städa undan så pass mycket att de slipper ha med sina smutsiga underkläder och förra veckans disk på bild? Och orkar de i såfall bära in bäddsoffan sedan, eller står den kvar bredvid mellan brudspirean och syrenen tills någon hämtar den?

Fast de vill kanske vara så anonyma som möjligt. Om de fotar bäddsoffan inomhus så kanske någon skulle kunna dra slusatser av deras tapeter. "Aha, hon är nog singel, har gott om pengar, bor på Konstapelsgatan och gillar verkligen killar som inte använder schampo. Jag ringer med detsamma!"

Det är förstås även därför de inte ens använder sitt riktiga förnamn i annonsen, utan kallar sig för "Fru Bäddsoffa" istället. Och som köpare känner man ju sig extra speciell när man ringer upp en främling på mobilen, frågar efter Fru Bäddsoffa, och undrar om syrenbusken ingår eller om man helt enkelt ska klippa loss de grenar som växt igenom armstödet.


Det finns många anledningar till att inte gilla spindlar

Ellinor och jag är inte riktigt överens om rörelserna till Imse vimse spindel.

Imse vimse spindel klättrar upp för trå'n (både Ellinor och jag gör rörelser med ena handens fingrar mot andra handens fingrar) Ner faller regnet spolar spindeln bort (jag viftar frenetisk med armar och händer, Ellinor klappar sig själv på magen) Upp stiger solen (jag sträcker armarna högt upp i luften, Ellinor lutar sig fram och grabbar tag i mina bröst, ett i var hand) torkar bort allt regn (jag skriker "aj, släpp!", Ellinor skrattar hysteriskt) Imse vimse spindel klättrar upp igen (jag lirkar mig loss och gör spindelröreslerna med fingrarna igen, Ellinor applåderar så våldsamt att hon trillar ner från sängen).

Sedan klättrar hon upp och kräver att vi tar hela visan en gång till.

Någon som vet var man kan köpa armerad behå?

Man vill ju vara rätt klädd när man rostar mackor

I dag läste jag en spännande artikel i BLT. Eller ja, jag läste en spännande rubrik, sedan drog Ellinor ner tidningen på golvet och förvandlade den till pappersmassa. Men som vanligt sa rubriken allt jag behöver veta:

Docent: Ät fett för att bli smal

Vilken tur att jag köpte den där jumbosize ostbågspåsen igår. Jag kan vara smal redan tills imorgon!

Nu ska jag gå och packa ner alla mina tjockiskläder i källaren och packa upp mina gamla smalkläder. Tänk så överraskad min man kommer bli när jag har på mig min brudklänning i morgon när vi äter frukost! Ska jag sätta på mig tiara också, eller blir det för mycket?

Det är viktigt att dela med sig.

I dag hade vi barnvakt medan jag och bilen hade en dejt på verkstaden. Vi hade faktiskt jättemånga barnvakter. När Ida, den vuxna barnvakten, hade Ellinor i sitt knä kom Agnes, den något mindre barnvakten, och sa "maaaaaamma, kan vi få låååååna Ellinor nu?".

Ellinor är självklart till utlåning. Nu när jag tar mig en snabb titt i hennes kalender ser jag att hon faktiskt inte är uppbokad klockan fem i morgon bitti. Kom och låna lite bara!


Gulligt värre

Ska man ha barn så tycker jag helt klart att man ska ha minst två. De är så söta när de mosar varandra.

Blunda och tryck!

Dagens krönika i BLT. Länken fungerar dock bara idag, om jag minns rätt. Det är också möjligt att den inte ens funkar idag, eftersom jag faktiskt inte vet hur jag lägger in en länk på ett snygg sätt. Min plan är helt enkelt att blunda och trycka på lite knappar på måfå. Funkar ju alltid för Ellinor, jag har fortfarande inte kunnat fixa den senaste inställningen hon gjorde på tangentbordet.

Mitt kompetensområde blir bara bredare och bredare


I dag när vi var ute och gick somnade Ellinor för en gångs skull i vagnen. Hon sov i hela tio minuter innan Samuel väckte henne med livfulla skrik. Sedan tillbringade jag en och en halv timme med att försöka få henne att somna om, och hela tiden svor jag inombords. Jag var helt övertygad om att dagen nu var förstörd. Nu skulle hon antingen vara jättekinkig hela eftermiddagen, eller helt enkelt somna för tidigt och vakna igen vid elva tiden på kvällen och ha party. Och det skulle ju vara okej, om hon inte var alldeles för liten och opålitlig för att ha ett sådant där coolt föräldrafritt party.

På eftermiddagen infriades naturligtvis mina förväntningar. Ellinor däckade i bilen på väg till min mans jobb. När  jag stannat bilen rusade jag runt till Ellinors sida, knäppte loss henne, hissade henne i luften, sjöng små grodorna, pruttade med munnen, kittlade henne och härmade ett antal djur. Sedan grät jag lite uppgivet medan Ellinor glatt snarkade vidare.

För jag vet ju att en tupplur vid den tiden på eftermiddagen innebär att hon inte somnar för natten förrän hon hunnit kontrollera att morgontidningen kommit som den ska. Och jag får både alldeles för lite sömn och alldeles för mycket sällskap. Dessutom får jag ingen chans att betala den där elräkningen, hänga upp tvätten eller kissa utan att någon sitter bredvid och applåderar. Så nästa dag vaknar jag sur, förvirrad och kissnödig och inser att de stängt av elen. Och när jag ska klä på mig inser jag att alla rena kläder också är våta och ligger småmöglar i tvättmaskinen, tillsammans med min mobiltelefon som Samuel lagt dit i ett obevakat ögonblick. Och den vanliga telefonen funkar inte utan ström, så jag kan inte ringa efter hjälp. Inte heller kan jag göra kaffe, så jag kan inte få min hjärna att vakna. Och med tanke på den jobbiga natten så är den extra trög, så jag märker inte ens att Ellinor slänger ner bilnycklarna i toaletten. Så där sitter jag, naken, kall och utan bil och hjärna. Till slut sveper jag in mig i ett lakan och beger mig ut på vandring genom byn, på jakt efter värme, lampor och koffein. Men ingen släpper in mig eftersom jag ser ut som en galen transvestitmunk, så till slut förfryser jag tårna och bröstvårtorna, de ramlar antagligen av, och trots att det hela löser sig i slutändan så får jag för evigt dras med öknamnet "äcklig ismunk som saknar bröstvårtor".  

Så när min man väl kom ut från sitt jobb i eftermiddags och oroligt frågade varför jag grät så fräste jag bara "skulle inte du gråta om du var en bröstvårtslös transvestit utan kaffe?!".

Nu är det kväll, Ellinor har varit glad och go och somnade utan ett pip vid samma tid hon alltid brukar somna. Jag måste bli bättre på att inte dra förhastade slutsatser. Eller så kanske jag kan utnyttja min förmåga till halvdana förutsägelser och söka jobb som meterolog.

Så märkligt tyst och lugnt här är.

Att ta ett långt härligt bad med skum och allt är härligt. Speciellt om det är ens man som tar det tillsammans med ungarna.

Mitt bästa bad på länge faktiskt. Men jag blir ju inte så ren förstås.


Gränslös kärlek

När Samuel för första gången sa "jag älskar dig mamma" så blev jag så rörd att jag grät en skvätt. Men nu känns det lite som om de där orden devalverats. I dag har Samuel sagt att han älskar sin gröna krita, sin tröja, en tom burk, samt en liten plastmojäng som sitter fast på hans play dough-maskin.

Fast jag är i alla fall hans favoritmamma säger han. Hans enda också såvitt jag vet.


Och jag som fortfarande inte klätt på mig.

Nu håller de på att ta bort oljetanken i källaren. Det låter ganska mycket. Men ibland tystnar oväsendet och man hör dem skrika till varandra. Jag kan inte urskilja några ord utan det låter mest som "öööh wöööw köv ew lew gew!". Vilken min nojiga hjärna raskt översatte till "spring för livet, nu exploderar skiten!"

Har jag gått framåt eller bakåt i utvecklingen?

Klockan är strax efter elva. Hade det varit en ledig dag för tre och ett halvt år sedan, dvs f.b. (före barn) så hade jag just vaknat och klätt på mig.

Men idag har jag hunnit fixa frukost och mellanmål, tvättat två maskiner, städat, byggt med duplo, vattnat blommor, diskat och bakat. Nu tog jag alldeles precis ut den andra plåten med lussekatter ur ugnen.

Å andra sidan har jag inte hunnit klä på mig än.


Hoppas att jag inte måste betala extra nu

Precis när Ellinor håller på att somna så ringer telefonen. Jag kastar mig över den, noterar att det är skyddat nummer och konstaterar att det måste vara min man som ringer från jobbet. Typiskt honom, han lyckas alltid ringa mitt i nattningen.

Alltså svarar jag, fortfarandes sjungandes vaggvisan eftersom Ellinor inte riktigt kommit till ro än och för att tydligt signalera för min man hur olämpligt han ringer. Någonstans efter "sov nu gumman, la la la" abryter min man mig och säger "Eeeeeh....Hej, jag heter Kristoffer, vi skulle komma till dig och demontera en tank?"
"Konstigt" tänker jag förvirrat. "Min man brukar inte presentera sig. Och dessutom heter han ju inte Kristoffer."

Vid närmare eftertanke var det lite synd att det inte hade någon effekt när Samuel drog ur sladden tidigare.


Tack så mycket älskling.

Jag försökte just ha en liten sångstund med barnen. Ni vet, så där som duktiga pedagogiska mammor gör. Men mitt i kattsången röt Samuel "nu drar jag ur sladden mamma, så att du inte kan sjunga så mycket".

Vilken tur att jag går på batterier då.

Och jag som aldrig blir bra på bild.

Vi är nyss hemkomna från kommunarkivet. Låt oss hoppas att vi aldrig behöver åka dit igen.

Fastighetsbeteckningen på vårt hus är lite förvirrande. Jag vet vad den är nu, och nästan vad den var förr. Nästan är inte riktigt tillräckligt när man letar i arkiv. Arkivkvinnan sprang upp och ner i källaren, och varje gång hon kom upp så utropade jag "ja, den här är det! Nej vänta förresten. Det var fel. Prova med nummer 17 istället. Eller 19. Eller varför inte 45?"

Som tur var hade jag barnen med mig, så jag behövde inte känna mig ensam medan kvinnan var i källaren. Och det fanns mycket roliga leksaker där också. Samuel hittade en penna som man kunde rita på väggen med. Sedan behövde han kissa. Medan vi var på toaletten kröp Ellinor in i ett av de små skåpen för värdesaker och gömde sig. Arkivkvinnan kom upp och erbjöd dem att rita med några kritor på en äkta gammal griffeltavla. Samuel ritade lite på den äkta gamla skolbänken istället. Ellinor åt upp sin krita. Sedan kräktes hon lite.

När Samuel tröttnat på att vandalisera skolbänken bestämde han sig för att hoppa i soffan med skorna på. Jag förklarade att man inte fick vara i soffan med skor på, vilket Samuel tog som en uppmaning till att klä av sig. Allt. Undertiden kröp Ellinor runt, runt under utställningen av skolan genom tiderna, och jag försökte kolla igenom den trettiofemte mappen med husritningar.

Tack och lov var det rätt hus, fast de ritningar jag ville ha var inte med. Men jag tog ett papper på måfå och bad om en kopia så att arkivkvinnan inte skulle känna att den senaste timmens arbete var helt förgäves. Sedan flydde vi fältet, och lämnade tre arkivanställda att ställa upp de tre stora utställningsmontrarna som Ellinor just vält. Den fjärde medarbetaren var ute i kopieringsrummet och tillverkade stora affischer med bilder av oss och texten "Portförbjudna för tid och evighet".



Ack, 1965 kunde de verkligen konsten att bygga lyxiga badrum!

Vi tillhör de lyckligt lottade som har ett badrum stort nog att rymma hela familjen. Det är både lyxigt och praktiskt. I går kväll till exempel, då borstade vi allihop tänderna samtidigt. Och inte nog med det, samtidigt som jag borstade mina tänder så petade jag öronen på min man med hjälp av spetsen på min armbåge. Och Samuel borstade inte bara sina tänder, han petade även sin lillasyster i ögat med tandborstskaftet.

Hoppas att jag får sitta bredvid kungen.

Städa, städa, städa. Det är det enda jag gör nuförtiden. Så här ser en vanlig dag ut: Städa, städa, frukost,städa, städa, städa, lunch, städa, söka jobb, städa, städa, middag, städa, städa, sova. Och snart får jag väl jobb som städerska, antagligen på en högstadieskola där ungdomarna hånflinar och kastar cigarettfimpar på mig. Tills de får reda på att jag egentligen är en välutbildad lärare, då kastar de tegelstenar istället.


Sedan får jag Nobels Städpris. Iklädd blommig städrock tar jag emot mitt diplom som består av en wettextrasa där det i guldskrift står "plocka upp efter dig, din mamma jobbar inte här". Naturligtvis får man inga prispengar, för alla vet ju att en notorisk städerska bara skulle bränna dem på Ajax Ultra och kökssvampar. Sedan håller jag ett tacktal: "Först och främst vill jag passa på att tacka mina barn. Utan dem hade det här aldrig varit möjligt. Ty utan dem hade det inte funnits något att städa. Därför vill jag överlämna denna Nobelwettextrasa till dem, så att de bär med sig den i livet och torkar av äckliga cafébord och parkbänkar innan de sätter sig ner. Amen."

Nu måste jag fortsätta städa.


Tur att vi har en mormonkyrka i närheten.

Jag glömde ju berätta om gårdagens enskilt viktigaste händelse. Killen i kassan på Willys bad om att få se min legitimation när jag handlade tre folköl.  Vilken trevlig ung man. Jag tror att jag är kär i honom. Hoppas att han är singel och att han inte har något emot att jag är gift.


Men de är bedårande när de sover, jag lovar.

Min man och jag är verkligen det perfekta värdparet. Speciellt i kombination med en unge i trotsålder, och en i mosåldern. Ungefär så här lät det under kvällens middag med svärfar och hans sambo:

"Kom in, kom in, jag har inte tid att hälsa för jag är varken klar med middag eller städning. Men slå er ner och lår er underhållas av Samuels "skrika och slänga sig på golvet"-föreställning. Hoppas att ni uppskattar den, han har övat länge. Skulle ni tröttna så går det bra att i stället betrakta Ellinor som gärna ställer upp och slickar på era bestick. Fast bara på gafflarna, knivslickandet står Samuel för eftersom det är viktigt med rättvisa. Skedarna är det dock katten som slickar på, fast oftast inte förrän efter det att ni ätit.

Sådärja, hoppas att det ska smaka. Ta gärna lite mer potatis svärfar. Är du kissnödig Samuel? Och lite mer kött kanske svärfar? Säkert att du inte måste kissa Samuel? Kan du skicka salladen, kära make? Samuel du ser verkligen jättekissnödig ut. Eller måste du kanske bajsa?

Oj då, klyftpotatisen blev lite hård. Men om ni hellre föredrar handmosat potatismos så kan ni ge dem till Ellinor. Just nu är hon i och för sig upptagen med att mosa Samuels portion, men hon tar sig säkert gärna an er sedan.

Du får ursäkta men jag hör inte vad du säger. Du kanske kan upprepa det om sisådär ett år eller två när Samuel slutat skrika?


Jaha, och så var det dags för efterätt. Vill ni ha en liten whiskey till den, eller kanske ett par öronproppar?"


Direkt från modemässan i förorten

Direkt från modemässan i förorten

Jag vandrar runt på olika människor bloggar och ser att det är väldigt populärt att visa upp vad man har på sig. Under rubriken "kvällens outfit" poserar välsminkade 17-åringar i tighta klänningar, vilket ger dem hemskt mycket respons. Jag vill ju inte vara sämre jag, så här är en bild på min man i kvällens outfit. På fötterna har han läckert tillplattade (jag ställde dammsugaren på dem) fusklammullstofflor med autentiska spindelfläckar (vi var nere i källaren och städade innan). Benens vackra form framhävs av föredetta svarta långkallingar från Åhlens, okänd årgång men jag tippar på förra seklet.

Benen och rumpar vilar på Samuel sängöverkast från IKEA som hjälpligt döljer ostbågefläckarna från förra helgens fredagsmys. Fötterna är stadigt placerade på ett piffigt bord från IKEA som en gång var fullständigt klätt med lyxig fanér.

Själv har jag på mig ett par urtvättade bruna knickers med så små hål att de knappt syns, strumpor från po.p samt en amningströja från HM. Jag ammar i och för sig inte, men vadå, den passar ju.

Rör inte min avfuktare

Det är svårare att blogga under helgen. Vi är ju så upptagna då. Med att sova ikapp. Å andra sidan är det inte så många som läser bloggen under helgen. Ni är ju så upptagna då. Med att gå raska familjepromenader och njuta av solljuset. Och alla måste ni tydligen gå förbi vårt hus samtidigt som ni skrattar högt och lite misstänkt skadeglatt.

Kan ni inte anstränga er lite för att se snäppet miserablare ut? Ni kan väl platta till ert fluffiga hår litegrann, fräsa åt varandra och stoppa ner gamla kokta makaroner i era uppvikta byxveck? Pudra lite vällingpulver i mannens polisonger också, så att vi kan sitta i fönstret och nicka igenkännande.

Åh, när ska Ellinor börja sova på nätterna? Hon är 14 månader nu, och det börjar kännas lite väl påfrestande med dessa vaknätter.  I natt var Samuel vaken också. Först hojtade han på sin far, som låg och sov bredvid hans säng, men efter några minuter gav han upp och ropade "mamma" istället. Jag gick in och försökte trösta honom, vi letade lite efter en napp och flaxade med täcken, men efter en stund gav jag upp och vi gick ut till soffan. På vägen ut snubblade vi över maken, vilken rubbade hans snarkrytm något. Det står ju helt klart att barnen inte har ärvt sin sovförmåga efter sin far.

Tyvärr brås de väl på mig. Jag sover dåligt om det är för varmt, för kallt, för mycket ljud, för tyst, för tunn kudde, för tjock kudde och om det är inbrottstjuvar i källaren. Det senare är det ofta. Jag hör dem, och då måste jag springa ner och se till så att de tar mina mans gamla mögliga bokkartonger, och inte min nya fina avfuktare. Tar de den blir de nämligen tvungna att simma ut, och då blir väl jag stämd.

Jag röstar nog på det senare alternativet.

Har just lagat viltskav i tortillas enligt spännande recept från matlagandes reklamtant i den lokala affären. På tortillaförpackningen stod det "för beredning, se insidan av förpackningen". Så jag öppnade, tog ut lappen och läste "för beredning, gör små hål i förpackningen och lägg in den i mikrovågsugnen". Det stod inget om vad jag skulle göra med det väldigt stora hålet som uppstod när jag tog ut tillagningsanvisningarna. Tejpa kanske? Klistra?

Jag vet inte om jag ska bli oroad över den låga intelligensen hos människor som tillverkar min mat, eller om jag ska bli lättad över att jag inte är den enda med en hjärna som slutat att fungera.


Jag borde kanske ha gömt vispen lite högre upp?

Nu har Ellinor caffe latte-frisyr. Och Samuel använde den avklippta hårtofsen som sitter kvar i lattevispen till att göra soppa med. När jag böjde mig ner för att torka upp hårsoppan så "råkade" visst vispen fastna i mitt hår också. Så även jag har caffe latte-frisyr. Jag hoppas verkligen att det är inne fortfarande.

Eller så får man ha lådorna öppna hela tiden

Okej, det blev visst lite rörigt här hemma, men oj vad fint det är i lådorna! Fast det är ju lätt hänt att folk missar det när de är upptagna med att klättra över högen med kläder i hallen eller snubblar över plastburkarna och tårtljusen på köksgolvet.

Lösningen är förstås att hitta på anledningar för folk att titta i lådorna. Man kan till exempel be grannen komma över och hjälpa en att ta upp den tunga, tunga kakformen ur understa lådan, och när svärfar kommer över och vill ha tillbaka sin gräsklippare så säger jag bara "titta i mittenlådan längst till vänster i köket".

Jag är en god husmor och en omtänksam hustru.

Efter att ha städat i tre timmar så ser det än värre ut.

Först bestämde jag mig för att sortera ut lite kläder och skor ur en garderob. Det gick jättebra. Barnen hjälpte till och nu ligger alla grejerna på golvet i hallen. Jag tänkte hänga tillbaka några jackor, men då såg jag hur tråkig garderoben såg ut och fick den geniala idén att tapetsera insidan av den. Då matchar den nämligen städskrubben som ligger bredvid och som jag tapetserade för några veckor sedan när jag var sjuk och hade tråkigt. Man måste förstås ha dörrarna öppna för att se hur väl de matchar, men det är ju bra för ventilationen av skåpet.

Innan man tapetserar är det bra att måla omgivande ytor. Vilket förstås innebar att jag var tvungen att skrapa färg, slipa och spackla först. Det tar ju lite tid för spackel att torka, men eftersom jag under röjningen hittade en rulle med plastmatta att lägga underst i kökslådorna så beslutade jag mig för att fixa det undertiden.

Det var i och för sig rätt mycket onödiga prylar i lådorna, så det var lika bra att sortera ut dem också. Sedan upptäckte vi att om man plockar ut alla grejerna så får en ettåring plats i lådan istället. Och det var ju kul. Nackdelen var att det var omöjligt att få plats med något annat i lådan samtidigt.

Medan jag funderade över det problemet så passade Samuel på att kissa på mina fötter. Eftersom vi är mitt i potträningen så fick jag förstås ta en paus för att berömma honom ordentligt. Trots allt är det inte alla som hade träffat på det avståndet.

Som belöning och distraktion fick Samuel leka med den trasiga lattevispen vi hittade i lådan. Det tog honom tre sekunder att laga den, vilket verkligen var bra eftersom hans pärlor samt lillasysters hår aldrig tidigare varit så välvispade.

Själv försökte jag lägga tillbaka allt i lådan. Fast det gick inte att få plats med allt på ett bra sätt, så jag var tvungen att tömma en låda till. För enkelhetens skull hällde jag ut allt på golvet.

Och här var vi tvungna att bryta för att ta ut ettåringen ur lådan, ge henne mat och natta henne.

Nu har jag lite tappat den där städlusten. Jag tror att jag ska låta min man göra klart allt när han kommer hem. Trots allt har han sagt att han vill vara delaktig i saker som rör hus och hem och så.

Jag hoppas verkligen att den finns kvar

I dag ska jag städa. Speciellt i köket. Det ska bli så spännande att se hur vår köksbänk egentligen ser ut. Jag har ett svagt minne av den är ganska mörk, men min man hävdar bestämt att den är av ljust trä. Om bara ett par timmar får vi se vem som har rätt.


Jag önskar att jag hade en pung

Någon gång vid den här tiden varje kväll tänker jag "jahapp, dags att gå och lägga sig!". Sedan går jag ner i källaren och hänger upp tvätten. När jag ändå är där passar jag på att rensa lite i en låda med gamla saker, innan jag viker ihop lite torr tvätt och tar med den upp. Därefter borstar jag tänderna medan jag lägger in den rena tvätten i byrålådorna. Då vaknar Ellinor, eftersom ljudet av en byrålåda som långsamt öppnas volymmässigt kan likställas med en ylande varg. Och vargar är naturligtvis farliga och det enda som skrämmer bort dem är tydligen att mamma sjunger samma enformiga gamla vaggvisa femton gånger i rad (ingen gillar min sångröst. Även hundar och hästar springer sin väg och barn somnar som en akt av självförsvar. Till mitt eget försvar kan jag säga att det faktiskt är svårt att sjunga med en tandborste i munnen och tvätt under armen).
 
Vid det här laget har katten kommit på att hon är hungrig så hon har byggt en murbräcka och gett sig på terassdörren. Jag mutar henne med lite mat, stänger av teven, kollar att kaffebryggaren och spisplattorna är avstängda och på vägen ut från köket snubblar jag över Samuels traktor och väcker Ellinor. Vi upprepar vargproceduren fast denna gången blir vargarna inte lika rädda eftersom jag inte har en tandborste i munnen.

Tjugo minuter senare går jag ner i källaren igen för att kolla så att jag verkligen stängde av tvättmaskinen. Halvvägs tillbaka uppför trappan så vänder jag och går ner igen och kollar så att jag släckte lampan. Därefter går jag en runda i huset och rullar ner gardiner samt drar ut sladdar till maskiner som jag inbillar mig kan explodera. Sedan går jag ner i källaren och kollar så att tvättmaskinen inte råkat sätta på sig själv. Jag funderar lite på om jag ska dra ur sladden till den, men kommer fram till att det kan vara spindlar bakom maskinen, och det är dumt att ta några sådana risker.

Väl uppe i huset igen plockar jag upp duplot, gosedjuren, strumporna, skorporna och katten och stoppar ner dem i leksaklådorna. Efter lite funderande och diverse jamande tar jag upp katten igen och bestämmer mig för att släppa ut henne istället. Slutligen går jag till badrummet för att tvätta ansiktet med undergörande medel innan jag smörjer in mig med än mer undergörande krämer.

Sedan går jag och lägger mig.

Fem minuter senare går jag upp och kissar. Och kollar så att jag stängde av tvättmaskinen.

Motsvarande kvällsprocedur för min man ser ut så här: Han borstar tänderna, kliar sig på pungen och går och lägger sig. Fem sekunder senare snarkar han.


Och med lite tur står det i barnens och makens horoskop att de ska lägga sig tidigt ikväll.

I eftermiddag var jag duktig och gick många långa kilometer med barnen. Eller ja, de var väl inte så många, men definitivt långa. Det är en märkligt ekvation att förklara, men enkelt sätt kan man säga att längden ökar proportionellt med ljudvolymen på barnen.

Jag är ju ingen viktväktarexpert, men jag skulle tro att jag faktiskt förbrände exakt så många points som finns i fyra stora chokladbiskvier. Och som ett märkligt sammanträffande så har jag faktiskt precis fyra stycken chokladbiskvier i kylen. Det måste vara ödet.


Måste genast komplettera min meritförteckning

I dag åt barnen och jag en lång frukost tillsammans. Ja vi satt säkert ner flera minuter allihop, och Ellinor hann äta fyra rätter. Två cornflakes, en handfull yoghurt, en tugga av min macka samt smörgåsrån. Smörgåsrånen envisades hon med att äta med gaffel, vilket är ett bra tips om man är orolig för att de ska få i sig för mycket.

Under halva frukosten hade hon en stor grön snorkråka i vänstra näsborren. Fast mitt i petade hon ut den och satte den i den högra näsborren istället.

Nu ska jag dammsuga efter frukosten så att golvet blir redo för mellanmålssmulorna, samt tvätta kläderna så att de har något rent att kladda ner under lunchen.Och så vill ungarna att jag ska delta i den stimulerande leken "plocka ner grejer i burkar, hälla ut dem och plocka ner dem igen"

En del säger att föräldraledigheten gör en mer kvalificerad för viktiga arbeten. Så jag kommer antagligen få jobb snart. Förutsatt att det finns något ledigt förstås. Har ni hört om Sisyfos ska sluta?


Det blir många skedar det.

Har glömt hur mycket Mollipect jag ska ta. Men det står på flaskan att Ellinor skulle ha 2,5 ml och då vägde hon runt 7 kg. Det blir alltså nästan 0,4 ml per kg. Och så tar jag det gånger min kroppsvikt då antar jag.

Hm, ska jag verkligen dricka hela flaskan?

Och känner jag för extra spänning i vardagen så äter jag otvättad frukt. DET är farligt!

Jag upptäckte just att jag fått en hemsk rethosta, men vid närmare eftertanke så gör det ju ingenting. Ty sedan man fick barn så har man alltid skojiga mediciner hemma. Ungarna är ju sjuka hela vinterhalvåret och varje gång man går till läkaren så får man något nytt utskrivet. "Lite hostig? Jaha här har du en femlitersdunk med Mollipect, ge henne ½ml varannan månad. Ta gärna den här backen med Laktulosflaskor också, ifall hon blir lite hård i magen. Hon ska max ha en miljondels skvätt en gång i kvartalet. Syster Lasse här hjälper dig bära ut grejerna till bilen. Du har väl kombi?"

Vad gör man av allt som blir över då? Jag har kommit över den där åldern då man tror att man blir hög av allt som har en bipacksedel. Jag är numera i den åldern att jag blir hög av extrapriser på mjöl i storpack.


Renovera lekande lätt!

Jag är mycket intresserad av inredning och tar gärna hjälp för att förnya och piffa upp vårt hem. De senaste inredningsdetaljerna i hemmet är de här:

Unikt hål i väggen bakom köksdörren. Kan vara lite klurigt och tar tid men resultatet är helt klart värt all möda man la ner. Sitt på golvet och sväng köksdörren fram och tillbaka så den dunkar i väggen på ett rytmiskt sätt. Om hålet inte blir tillräckligt djupt efter en sisådär 200 gånger så ge inte upp. Det är en dag i morgon också.

Oväntad lackskada mitt på vardagsrumsparketten. En detalj som får folk att haja till, men inte så svårt att få till som det ser ut. Fyll helt enkelt en otät leksak med vatten och placera den på golvet över natten. Voilà!

Avsaknad av golvlist längs halva väggen i sovrummet. Våga göra det oväntade och bryt helt enkelt av en bit av listen. Resultatet blir ett rum där golvytan upplevs som både större och fulare.

Lycka till med era egna inredningsprojekt, och berätta gärna om resultatet! Och kom ihåg - det finns ingen möbel som inte skulle behöva en rejäl omgång med en liten färgglad träklubba!

Fast bobbycaren får i alla fall inte plats

Så här gör jag numera när jag kissar.

Jag tar Ellinor och så sätter jag henne längst bort i vardagsrummet, kastar en massa stora leksaker framför henne, och så springer jag in på toaletten och pinkar hysteriskt, för att sedan rusa in i vardagsrummet med nedhasade byxor och ta ner Ellinor som dinglar i lampan över matbordet.

Alternativet är att ta med henne och ett par leksaker in på toaletten. Fast jag tycker att det är ännu svårare att koncentrera sig medan någon testar hur många klossar det går ner i ett par tanttrosor av modell större.

Dessutom är resultatet av testet inte direkt uppmuntrande.

Kära make!

Din jobbtelefon funkar ju inte, men om du läser det här så kan du väl skynda dig att säga upp dig och packa dina grejer. Vi ska flytta till Göteborg.

Och där är det ju så lätt att hitta bostad också

Jag har just pratat med precis alla som jobbar i Tele2s kundtjänst. Det kändes skönt att passa på att prata med lite vuxna människor medan barnen sov. Dessutom lyckades jag förklara att jag faktiskt inte är intresserad av två mobila bredband. Visserligen har vi två datorer men det skulle se så fånigt ut om vi envisades med att släpa runt på den gamla stationära datorn, bara för att provsurfa alla rummen i huset.

Fast det mest spännande med att prata med Tele2 var att de tydligen inte fått tillgång till samma intressanta uppgifter som den där säljaren som ringde mig i förra veckan och lovade att jag skulle kunna surfa sju gånger så snabbt och dubbelt så billigt (om man bortsåg från att jag faktiskt inte betalade så pass mycket idag och att min adsl-uppkoppling faktiskt var snabbare än vad man kunde få mobilt). Och den informationen låg inte heller ute på deras hemsida. Antagligen är det hemligstämplad information som jag delgavs i största förtroende - de vill ju säkert inte att alla ska kasta sig över dem och kräva mobilt bredband.

Men om säljaren nu skulle ha fel så hade Tele2 många lösningar på mitt problem. Allt jag behövde göra var att uppgradera modemet, bara surfa när ingen annan surfar och flytta till Göteborg.

Hoppas att de har sådan där föräldrarförtur

Jag kan rapportera att klädkoden på dagis inte har ändrats de senaste trettio åren. Men det var kul ändå. Barnen låtsades att de var lugna och snälla barn, och jag låtsades att det var helt okej att ta en liten tupplur i myshörnan. Toppendagis helt enkelt! Jag tror jag ska skola in mig själv redan nästa vecka.

Men morgonrock och kanintofflor är kanske är okej?

Nu ska vi klä på oss och åka till Samuels kompis Leos dagis där det är öppet bus (fölåt, öppet hus menar jag. Jag har sovit fyra och en halv timme så i mitt huvud var det en rolig ordvits. Just nu ligger min humor på en nivå där det roligaste som kan inträffa är att folk talar i-språket och byter ut alla vokaler mot ett i. Hoppas att alla på Leos dagis talar så). Eller ja, barnen ska kläs på. Frågan är vad jag ska ha på mig eftersom jag som vanligt tvättat trettiotvå miljoner små söta barnplagg, men inget plagg stort nog att rymma hela mig. Och det kan ju ställa till problem. Nu har ju inte jag varit på dagis på väldigt länge, men om jag minns rätt så får man inte gå naken till dagis. Man får inte heller enbart gå klädd i gummistövlar och en tiara.

Fast det där var ju för nästan trettio år sedan. Man kan ju hålla tummarna för att de har ändrat reglerna sedan dess.

Jag, Brian och fågelspindeln

Nu när mörkret sänker sig och alla spindlarna kryper fram ur sina äckliga spindelvrår i källaren för att bita mig i tårna när jag hänger tvätt , så kommer jag plötsligt på vad jag drömde inatt.

Eftersom källaren numera är nästintill tom så tänkte jag måla om väggarna. I drömmen bestämde jag mig för att skoja med min man genom att måla en gigantiskt fågelspindel på väggen, ungefär i storleken två gånger tre meter. Sedan skulle jag skicka ner min man i källaren och skratta hysteriskt när han skrek och svimmade (stackars min man, jag är inte ens snäll mot honom när jag sover). Men strax efter det att jag färdigställt den naturtrogna målningen så fick universum en liten knäpp, och alla bilder blev verkliga. Vilket förstås innebar att vi plötsligt hade en riktig två gånger tre meter stor fågelspindel i källaren. Jag beordade naturligtvis min man att gå ner och slå ihjäl den med en sko eller något annat hårt, men min man vägrade med motiveringen att han inte hade någon sko som var stor nog. Så iställer var vi tvugna att sälja huset. Och ni kan ju gissa hur lätt det att sälja ett hus med en enorm fågelspindel i källaren (jag försökte få mäklaren att övetyga folk om att det inte var några problem eftersom den faktiskt inte hade lärt sig att öppna dörrar. Än.).

Ingen hade heller tid att hjälpa mig eftersom alla var upptagna med att försöka komma på vad de skulle göra av alla Backstreet Boyskopiorna som klivit ner från affischerna i tonårsflickors rum över hela världen och som nu krävde att få bubbelvatten på flaska och sitt hår tillfluffat var femte minut.

Tänk så konstigt och ologiskt man kan drömma. Jag menar, nu när jag är vaken är det ju alldeles självklart att vi borde slängt ner alla affischkillarna i källaren till fågelspindeln. Fast jag hade behållt en eller två Brian Littrells. De hade passat så fint ihop med tapeterna i mitt nya hus.

Jag är inte bra på sådant här

En stackars koltrast hade lyckats trassla in sig i sytråd och fastnat hängandes uppochner ivårt äppelträd. Jag fick klippa ner den med barnens frisörsax, vilket var det enda redskap vi hittade tillräckligt snabbt. Nu ligger den lilla livrädda fågel under vår buske, vettskrämd och antagligen med brutet ben.

Vi försökte få tag på någon fågelexpert, men fick rådet att slå ihjäl den och förkorta lidandet. Jag är för vekhjärtat för sådant. Och att jaga ett stackars skrämt djur med en tegelsten eller en spade går dåligt ihop med min syn på världen. Visst äter jag kött, men hade jag varit tvungen att döda min mat själv hade jag bara ätit broccoli och andra lika långsamma varelser.

Extra hemskt tycker jag det är att den "lilla" skadan som ett brutet ben ändå är måste innebära döden för många varelser. När min klasskompis Linda bröt armen i lågstadiet så var det ingen som föreslog att vi skulle förkorta hennes lidande med hjälp av en tegelsten. Hade vi varit tvungna att ta till de metoderna varje gång någon bröt någonting hade jag haft en väldigt liten klass när vi väl nådde högstadiet.

Någon som vill komma över på lite gratis fika?



Trogna läsare med gott minne kommer ihåg att jag för några dagar sedan yrade om mögel i yoghurten och kryp i mjölet. Nu har det hänt igen. För tredje gången på ca 10 dagar har jag hittat en defekt matvara. Den här gången var det ett nyinköpt paket med smörgåsrån som innehöll ett kex som var lite för färgglatt för min smak.

Det är förstås väldigt ekonomiskt. Om jag reklamerar det här får jag antagligen den standardiserade mutan i form av varucheckar till ett värde av 100 kronor. Sedan kan jag lägga ihop alla checkarna och köpa mjöl, yoghurt och smörgåsrån som räcker ända till nästa sommar. Speciellt med tanke på att ingen i familjen kommer att våga äta av de produkterna igen.

Å andra sidan vågar jag nog inte ens reklamera det här. Tänk om leverantörerna har en lista med namn som de stämmer av med varandra med jämna mellanrum. "Jaha, du har också Karin Lindell på din lista? Hur många produkter har hon reklamerat hos er? Jaha ja, lite misstänkt tycker jag. Antagligen en tvåbarnsmorsa med taskig ekonomi som försöker lura oss på pengar. Ska vi åka dit och ge henne stryk eller ska vi skicka lite tomflaskor som hon kan panta och få ihop lite pengar till smör och ost? För lägger hon det på smörgåsrånen så syns ju knappt mögelfläckarna alls!"

För det hela känns lite osannolikt. Antingen har kvalitén på maten sjunkit på senaste tiden eller så har jag en enorm otur. Eller så är det en kupp av min lokala mataffär. "Skynda er, där kommer Karin. Äntligen kan vi bli av med lite skit - tänk på att hon lider av sömnbrist och inte ens skulle kunna se skillnad på en rå kyckling och sin nakna man! Ställ fram den där gamla mjölken, de ludna fiskpinnarna och brödet som leverantören tappade på marken, trampade på och körde över. Kan någon vira lite plastfolie runt silverfiskarna och skriva Jättebilliga räkor på förpackningen? Och  hämta de där ruttna morötterna som vi slängde ut igår!"

Köp tre spindlar - betala för två!

Jag försöker förgäves ge bort allt vi äger och har. Eller snarare allt våra föräldrar en gång ägde och som nu bor i vår källare, och allt min man har gjort i slöjden. Det senare bor nämligen också i vår källare, tillsammans med tapetrester från sjuttiotalet, renoveringsrester, bra att ha saker (rostiga spikar, lite hönsnät, udda sladdar och gammal barnstol som kanske kan användas till att ställa blommor på) och ca 2,1 miljoner spindlar.

Min man tycker att grejerna han gjort i slöjden är fina och har nostalgivärde, och att de dessutom är användbara. Till exempel har han gjort något som han tror kanske är en verktygslåda, och som rymmer en skruv och en halv hammare. Eller så är det ett syskrin, lagom stort för en trådrulle och en knapp.

Ingen har dock nappat på verktygslådan/syskrinet. Ingen verkar heller vilja ha alla våra spindlar, en gammal sekretär, några lagerhyllor och några lådor med handtag som passar utmärkt i vårt gamla skafferi som vi rev ut och slängde när vi renoverade köket förra sommaren (fast lådorna kan man t ex använda till att förvara de där spindlarna i). Om någon känner sig sugen så är det bara att höra av sig så får ni allt detta gratis.

Fast de döda spindlarna tänker jag ta betalt för. Trots allt är det ju precis så de flesta vill ha sina spindlar.


Varför gå ut när vi har så många naturupplevelser här inne?

Varför gå ut när vi har så många naturupplevelser här inne?
Förra inlägget skrevs sidådär en timme innan jag postade det. Det tog ungefär tre minuter att skriva, men precis när jag skulle skicka iväg det upptäckte jag anledningen till att barnen varit så tysta (se bild). Hjälpsam som han är erbjöd sig Samuel att dammsuga direkt. Fast dammsugaren hade trasslat in sig i modemsladden så efter lite entusiastiskt dragande så åkte modemet i golvet och internetanslutningen bröts. Mina försök att få modemet att funka igen misstolkades av Ellinor som en uppmaning till att äta ännu mer jord, medan Samuel glatt dammsög upp allt han hittade. Sedan blev han lite ledsen för att kritorna, pärlorna och strumporna liksom försvann när man dammsög upp dem. Därefter blev Ellinor lite ledsen för att den där jorden som hon jobbat så hårt för att få tag i också liksom försvann. Och eftersom deras mor var lite ledsen över att inlägget hon skrev försvann så upplevde vi en stund av härlig gemenskap.

Nästan som alla andra

Lördagsförmiddag, hyfsat väder och utanför fönstret går barnfamiljerna förbi. Alla tycks ha barn i samma ålder som våra. De minsta sitter i sina vagnar och skrattar glatt medan storebröder/systrar springer ikapp med sina fäder. Mammorna har rosiga kinder och det välklippta håret blåser runt ansiktet på ett reklammässigt sätt. De riktigt seriösa kärnfamiljpromenerarna har även en hund som på ett lagom busigt men ändå väluppfostrat sätt skuttar runt dem.

Här inne sitter vi. Jag är relativt nyvaken eftersom jag var uppe till tre med Ellinor, och min man ligger och sover eftersom han var uppe med henne därefter. Jag har lösa planer på att tvätta håret eftersom jag inte gjort det sedan i fredags, men tyvärr är jag upptagen med ständiga kapplöpningar med barnen till den stängda sovrumsdörren bakom vilken deras far försöker sova sig snygg, glad och arbetsvillig (eller ja, han hoppas väl mest på glad medan jag håller tummarna för snygg och arbetsvillig. Trots allt har vi en container som väntar på att fyllas med skräp, och det blir ju liksom roligare för mig om den som gör det är snygg att titta på undertiden). På vår uteplats håller grannkatten på att äta upp vår katt, kanske på ett lagom busigt och väluppfostrat sätt men det är svårt att se medan katthåret virvlar runt dem.

Men vänta bara. Nästa höst har Ellinor nog lärt sig att sova. Då ska vi gå upp klockan sju allihop, och gå på långa promenader i villakvarteret. Alla kommer vi vara glad och lyckliga, vi ska ha rosiga kinder allihop och kanske kan vi ta med det som är kvar av vår katt. Och med lite tur har jag även hunnit tvätta håret tills dess.

Om det här är ett mirakel vill jag nog inte se ett underverk

Om det här är ett mirakel vill jag nog inte se ett underverk
Smulorna på golvet är dock inte Guds verk. Snarare en kombination av Ellinor och mellanmål.

Kan man spela plockepinn med Gud?

Jag har just bestämt mig för att jag tror på det övernaturliga. Jag skulle göra kaffe och när jag tog ner kaffepulvret så välte jag ner en förpackning cocktailpinnar som låg på en helt annan hylla och i andra änden av skafferiet.

Det var dock inte det som var det övernaturliga. Att välta saker jag inte ens är i närheten av faller sig naturligt för mig.

Men sedan plockade jag upp cocktailpinnarna (vilket bara det i sig var lite onaturligt. Varför städa direkt när man kan blänga irriterat på dem i en halvtimme först?) och la tillbaka dem i förpackningen på ett jämnt och prydligt sätt. Nu är förpackningen full. Och hälften av pinnarna är kvar på golvet.

Så. Passade pinnarna på att utnyttja sin lilla stund i frihet till att fördubbla sitt antal, krympte förpackningen eller har jag just fått ett bevis på att Gud existerar? Och vad exakt vill i så fall Gud att jag ska göra med pinnarna som blev över?

Men om det här hade varit en modeblogg så hade jag lagt in en bild.

Det är så jobbigt att gå upp på helgmorgnarna. Inte för att jag velat ligga kvar i sängen längre, utan för att det nästan är omöjligt att ställa sig upp medan en treåring hoppar på ens revben och skricker "väck, väck" (Det är lite oklart ifall han syftar på att revbenen ska bort, eller om det helt enkelt är en böjningsform av ordet vakna). Och när jag väl fått bort Samuel måste jag trassla ut Ellinor från mitt hår, tvinga henne att spotta ut min ena öronpropp samt fånga henne innan hon störtdyker ner i min låda med underkläder som Samuel passat på att öppna under tiden. Sedan hjälps vi åt att välja trosor till mig. I dag röstade Samuel på ett par stringtrosor från -97 medan Ellinor ansåg att det bästa helt enkelt var att mamma satte på sig tre behåar i olika färger. Själv föredrog jag ett par fina tanttrosor från Lindex med bara ett litet hål i, vilket ledde till högljuda protester.

Jag tänker inte tala om vems förslag som slutligen vann omröstningen.

Medan vi åt möblerade barnen om vardagsrummet.

Medan vi åt möblerade barnen om vardagsrummet.
Del två av myskvällen. Barnen har somnat och om vi bara kan hitta teven så ska vi somna framför den.

Han brås väl på sin far som är informatör

Fredag. Myskväll med hela familjen. Jag tar på mig den där tröjan som jag vet att min man gillar, handlar lite god mat och dryck, och mutar Samuel med några ostbågar och Ellinor med en flaska välling. Allt för att få en chans att sitta ner i lugn och ro och äta lite gott tillsammans med min man.
 
Efter två tuggor kommer Samuel fram och delar med sig av följande upplysning: Nu tänker jag bajsa jättejättejättemycket!

I vilken ålder slutar barn vara så där informativa av sig?

Boka idag och få även en gratis visning av hur man fluffar till huvudkudden!

I dag träffade jag en skönhetskonsulent och blev erbjuden att bli försäljare för Mary Kays hudvårsserie och sminkprodukter. Jag gillar verkligen produkterna. Utseende är verkligen viktigt för mig, och de där flaskorna och burkarna ser faktiskt jättesnygga ut där de står i mitt badrumsskåp. Och hur de fungerar i praktiken tänker jag ta reda på så fort barnen blir tonåringar och jag inte måste ha Ellinor under ena armen när jag tvättar mig och borstar tänderna.

Det är förstås frestande med en möjlighet att tjäna lite extra pengar. Jag har bara så svårt att se mig i rollen som försäljare av just smink och hudvård. Jag föreställer mig hur jag kommer hem till unga trendiga singeltjejer för att demonstrera produkterna. Tjejerna har fluffigt hår, bröst som sitter i brösthöjd och tighta välsittande byxor. Själv har jag också på mig tighta byxor (inköpta innan andra graviditeten och fortfarande omöjliga att knäppa), bröst som lätt skulle kunna förväxlas med fotknölar (om det inte vore för det faktum att fotknölar är ganska fasta och hårda) och fluffigt hår (under armarna. Att det ska vara så svårt att raka sig samtidigt som man bär några barn!).

Jag och de spinkiga tjejerna sitter ner tillsammans vid ett stort rent bord (utan tugg- och knivmärken, och utan en liten teckning av något som kan vara en rymdvarelse eller en smurf i ena hörnet). Jag börjar föreläsa om vikten av att vårda sin hud, samtidigt som jag försöker dölja mina egna porer genom att hålla ena armen uppsträckt i vädret så att armhåret fladdrar förbi ansiktet på ett lagom strategiskt sätt. Sedan erbjuder jag mig att demonstrera hur nattkrämen fungerar. Jag smörjer in mig, ber att få låna värdinnans säng och så går jag och lägger mig där några timmar.

Vid närmare eftertanke tror jag att jag ska ta och ringa upp den där konsulenten nu på direkten.


Fast jag har i alla fall en kompis som bor i Svedala.

Jag är så avundsjuk! En kompis berättade just att hennes kompis har åkt till Italien för att hälsa sin kompis. Det vill jag också göra!

Jag skriver upp det på listan över saker att göra: Måste skaffa kompis i Italien.

Men pengar är förstås bättre.

Jag fick ett brev från en bank. Överst stod det "Vad vill du helst ha av din bank?". Tja, jag antar att gratis pengar inte finns med som alternativ, så då röstar jag på icke inplastad reklam så att det blir lättare att slänga den i pappersåtervinningen direkt.

Jag håller Jannike ansvarig för popcornen.

Okej, Ellinor hällde just ut kalaspåsen med popcorn på golvet i vardagsrummet. Det lutar helt klart åt att vi sitter i köket.

Nu måste jag städa. Eller bygga en dörr till vardagsrummet så att ingen ser in dit. Vilket som nu än går snabbast.

Eller kanske kan vi vara i garaget?

Det är alltid en mängd saker att fundera över innan man får besök. Speciellt om det är ett besök av någon som man inte känner så väl.

Var ska vi sitta någonstans? Kanske i köket? Hon kan sitta på stolen med den intorkade yoghurten och så kan jag sitta på stolen som Samuel skruvade loss ett par skruvar ifrån. Eller kanske kan vi sitta i vardagsrummet? Hon kanske kan sitta bland allt duplot i soffan, och jag kan halvligga bland alla gosedjuren på den gröna chokladfläckiga madrassen på golvet.

Eller kanske ska jag städa istället för att blogga?

Men hon får i alla fall inte låna bilen

Det känns som om gränserna hela tiden flyttas när man får barn. Först bestämde jag mig för att Ellinor absolut inte får klättra upp på stolar och bord. Sedan tänkte jag att det gör ju inte så mycket om hon står på stolen och leker med lite grejer på bordet.

Fast hon får faktiskt inte vara på bordet. Bara medan jag dammsuger så att jag blir klar någon gång. Och medan jag förbereder mellanmålet. Och kanske medan jag diskar.

Men annars får hon inte vara på bordet.

Ja, om hon inte är tyst förstås. Om hon är tyst får hon göra vad hon vill.

Ja, eller hon får ju inte göra vad som helst. Hon får ju inte äta jord till exemepel.

Ha. Vem försöker jag lura. Hon får visst äta jord. Fast hon måste lämna lite kvar i botten på krukorna så de inte torkar ut, och hon får inte svälja eventuella daggmaskar. Trots allt måste man ju sätta gränser för barnen. Det är viktigt för dem med lite rutiner och stabilitet i tillvaron.

Ibland är de snälla och söta också

Ibland är de snälla och söta också
fotograf: Juliana Wiklund

Kaffe fraiche?

I dag vaknade jag för omväxlings skull inte av att någon hoppade på mig. I dag vaknade jag av att någon slog mig i huvudet med en bit av en brio tågbana, för att sedan stoppa ett finger djupt in i mitt ena öga när jag gjorde misstaget att öppna dem.

Sedan skuttade Ellinormonstret ur sängen och gick för att kontrollera att alla garderobsdörrarna fortfarande gick att öppna trettio gånger i rad, eller om den funktionen plötsligt försvunnit under natten.

Som den pigga mamma jag är så gick jag därefter och hällde créme fraiche i kaffebryggaren. Jag tänker inte ens försöka förklara hur det gick till, men tydligen saknar jag den där viktiga mammagenen som gör att hjärnan fungerar samtidigt som en ettåring gallskriker för att det inte går att få ner fler trasiga kritor i en plastflodhäst.

Nu måste jag leka med barnen. De har upptäckt att deras mamma lurades och att överkastet hon desperat slängde på dem inte alls är någon koja.

Varför går det inga bra barnprogram på nätterna?

Samuel vaknade för en timme sedan, satte sig upp i sängen och konstaterade "jag ska inte sova mer nu".  Det är så svårt att argumentera mot ett sådant självsäkert påstående. Speciellt om man inte vill väcka resterande familjemedlemmar.

Så Samuel är vaken nu. Och jag är vaken nu. Ellinor var vaken för en liten stund sedan, men nöjde sig med att headbanga sängaveln, prutta lite och somna om. I bland är hon väldigt lik sin kära far.

Nu måste jag skriva något nytt.

Annars laddas inte min personprofil upp. Jag visste inte ens att jag hade en personprofil. En laddad sådan är en bonus.

Skrattar bäst som skrattar sist!

Ok. Nu sitter jag och pratar med Jannike via msn. Hon är inte bara Leos mamma, utan även den som anordnade dagens treårskalas. Enligt henne var det jättestökigt hos henne idag eftersom hon inte dammsugit sedan i måndags.

Fast av någon anledning var det ändå renare hos henne än hos mig, och jag har dammsugit tre gånger idag. Antingen ljuger hon, eller så är livet väldigt orättvist.

Antagligen det senare. Fast jag har jämnat ut det hela genom att ge hennes son pärlor idag. Och till jul ska han nog få lera. Jättemycket lera. Och en sax, och pennor, och en "gör din egen konfetti-maskin" och kanske en stor påse smulor.

Pest eller kolera?

Livets förändras när man får barn. Det blir så många stora frågor att besvara. Hur ska vi egentligen uppfostra vårt barn? Hur undviker vi att han blir mobbad i skolan? Vilken bilstol är säkrast? Vilket dagis ska man välja? Och ska man låta sina byxor glida ner lite så att de inte delar valkarna i sidan i två, men däremot framhäver putmagen som tenderar att hänga över byxlinningen, eller ska man dra upp byxorna lite så att de döljer putmagen men klämmer till sidovalkarna så att de framträder desto tydligare?

Kan du ta fram diskborsten och natta lillan nu?

Det finns oerhört många sömnmetoder, och nästan alla är omdebatterade. Den stora frågan är alltid "hur påverkar detta mitt barn?". Får man låta sin lilla bebis somna i ens famn - eller innebär det att man kommer få stå och gunga sin gängliga tonåring fram och tillbaka fjorton år senare? Ska man låta bebisen skrika sig till sömns, med risk för både psykiska men (på barnet) och hörselskador (på föräldrarna)?

Själv diskar jag min dotter till sömns. Hennes rum ligger innanför köket, så när jag har lagt henne i spjälsängen går jag ut och diskar. Detta tycks ha en lugnande effekt på henne, så hon somnar snällt. Det funkar bra för oss - men naturligtvis undrar jag ändå hur detta påverkar henne och  framtiden.

Kommer hon någonsin kunna somna utan det harmoniska ljudet av en diskborstes rytmiska vispande i kastrullen? Kommer hon tvinga sin framtida make att diska varje kväll vid läggdags? Hur ska de då lyckas få till alla mina barnbarn? Och hur ska hon kunna sova om hon blir högskolestudent och bor på studentkorridor? Om jag minns det hela rätt är det aldrig någon som diskar där.

Dessutom är det jättejobbigt de kvällar då vi till exempel ätit kebab och inte smutsat ner någonting. Det känns faktiskt ganska fånigt att låtsasdiska i en kvart för att hon ska somna.

I bland funderar jag på att sluta med disknattningarna. Fast det tycker inte min man. Av någon anledning anser han att det är en alldeles utmärkt nattningsmetod, och om hon inte somnar direkt kommer han gärna med konstruktiva förslag såsom "du kanske skulle prova att dammsuga lite också? Och tvätta? Sedan kan du stryka den här skjortan också, jag är säker på att det där pschysstljudet från strykjärnet får henne att somna omedelbums!"

Hoppas att han önskade sig en nakenchock

I dag var vi på treårskalas hos Leo. Det går att hitta hur många artiklar som helst om hur man anordnar ett kalas, men inte lika många om hur man uppför sig. Här kommer dock två tips.

* Klä gärna barnen i dubbla lager kläder. Efter tårtan skalar du helt enkelt av barnen översta lagret och vips är de rena igen.

* Se gärna till att det undre laget kläder är rena när ni går till kalaset. Tänk inte "oj, vilken stor fläck det var på den här tröjan. Nåja, hon ska ju ändå ha en klänning över".


Lösryckt festkommentarer: "Kan du ge den till Ellinor? Ja, det är hon den nakna ungen där borta"


Nu behöver jag bara boka en lokal, trycka upp affischer och sälja biljetter till mitt nästa framträdande.

Min man kom just hem. Han har varit på en föreläsning. Föreläsaren är tydligen så jämställd att han kallas Kapten Klänning. Så vitsigt!

Jag är också jämställd. Jag kan också göra karriär som föreläsare. Fast jag är förstås kvinna, så jag måste hitta på ett annat alias. Fru Byxor kanske?

Fast numera har vi kvinnor ju tillåtelse att ha byxor. Jag måste nog ha ett lite manligare attribut. Fru Rökrock?

Nej, vi får visst röka också.

Nu har jag det. Fru Kalsong. Jag kommer göra succé!


Man kanske helt enkelt kan hoppa över den perioden?

Fyra saker som gör mig orolig inför Ellinors tonårstid.

* Hon tycker redan att det är okej att vara uppe till tre på morgonen. Och jag är redan trött på det.

* Ett av hennes första ord var "flaskan!". Uttalas alltid med ett utropstecken i slutet.

* Hon pussar vem som helst om de ber om det.

* I bland somnar hon i främmande människors sängar.


Äntligen rast!


Nu kom posten. Det är dagens höjdpunkt när man är hemma med barnen. Inte nog med att man kanske får paket, pengar, festinbjudningar eller skojig litteratur (reklam), man får även frisk luft och lite egentid. Utifrån ser huset så tomt  och lugnt ut, och man kan låtsas att man är ensam hemma och ska tillbringa resten av dagen på soffan.

Sedan brukar Ellinor förstöra den illusionen genom att ställa sig på matbordet i vardagsrummet och banka på fönsterrutan.

Så ibland rullar jag ner gardinen först.

Framåt eftermiddagen brukar jag behöva en till paus. Då går jag ut med soporna.

Fortsättning på morgonen...

Läs inlägget om min morgon igen. Läs sedan mailet jag just fick från Libero.

Hej Karin!   När ni tittar på ert lilla glada barn som kryper runt på alla fyra eller tultar omkring själv är jag säker på att föräldrahjärtat smälter. Det finns inget bättre än när barn är glada och tillfreds. Jag tycker att ett hem fyllt av ljudet av barn är något av det mest livsbejakande som finns. Den här gången kan ni bland annat läsa om de viktiga rutinerna och om lekar.    

Vänliga hälsningar  
Ulla Rode
Sjuksköterska

Kanske ska jag ringa Ulla och låta henne lyssna på "ett hem fyllt av ljudet av barn"? Om hon vill kan hon även få lyssna på ljudet av mitt smältande hjärta. Det låter ungefär såhär "Neeeej Ellinor, ät inte upp kattmaten. Kissa inte på golvet. Samuel bit inte Ellinor i rumpan. Och sluta tugga på min fot!"

Kan någon fånga brödet innan det kryper sin väg?

Så, nu har jag just gett mina barn möglig yoghurt. Det känns bra. Kanske ska baka lite bröd av det där grova rågmjölet med ohyra i som jag köpte i förra veckan? Sedan borde jag väl ha täckt in hela kostcirkeln?

Eller kanske ska jag börja handla i en mataffär med lite fräschare varor?

Hjälp erbjudes! Byta jord i blomkrukan? Slicka på disken? Dekorera taket med nya fläckar?

Någon som behöver hjälp? Byta jord i blomkrukan? Slicka på disken? Dekorera taket med nya fläckar?

Någon som vill prova min morgon?

Vakna av att Ellinor hoppar på dig och skriker "gagunga" (afrikanskt ord för godmorgon?) Öppna minst ett öga. Ta ner Ellinor från byrån.

Ta på dig ett par trosor. Ta ner Ellinor från matbordet i vardagsrummet. Undvik att slå tuttarna i bordsskivan när du springer  lite lätt hukande för att grannarna inte ska se dig genom det stora fönstret ut mot gatan.

Ta på dig behå. Ta ner Ellinor från matbordet i köket. Passa på att fylla kaffebryggaren med vatten samtidigt som du tvättar bort blomkrukejorden från Ellinors fingrar.

Kissa. Ta ner Ellinor från soffbordet. Raka dig under armarna och tvätta Ellinor en gång till eftersom hon stoppade ner händerna i toaletten.

Öppna det andra ögat om du inte gjort det än.

Sätt på dig deodorant under ena armen. Tvätta Ellinor en gång till. Glöm dock inte tacka henne för att hon hjälpte till att rensa golvbrunnen. Trots allt hade ju ingen annan gjort det på länge.

Häll mjölk i kaffet. Ta ner Ellinor från matbordet i vardagsrummet. Kom på att du glömt klä på dig och sätt på dig den där läckra noppiga klänningen med ett hål därbak.

Ta förpackningen med halstabletter från Ellinor och lägg inte ner onödig tid på att grubbla över hur hon fick tag på den på översta hyllan i vardagsrummet.

Säg godmorgon till Samuel. Ta ner Ellinor från köksbordet och fråga Samuel vad han vill ha på sin macka. Förklara för honom att man inte kan äta flygplan och även om man hade kunnat göra det så hade det aldrig fått plats på en vanlig Pågen guldkorn. Och nej, du får inte oboy på mackan heller.

Värm kaffet i mikrovågsugnen. Drick en klunk. Ta ner Ellinor från byrån i Samuels rum. Bre smör på Samuels macka.

Ta bort smöret på Samuels macka eftersom han gråter hysteriskt och säger att han vill bre själv. Ge Samuel smörkniven och en full smörförpackning och gå och leta efter Ellinor.

Ta ner Ellinor från tevebänken. Ta en klunk kaffe. Leta efter Ellinor igen.

Lyft på bänken i Ellinors rum och hjälp henne loss. Släng den numera tomma smörförpackningen. Ta en klunk kaffe. Fundera på varför det smakar så märkligt.

Ta ner Ellinor från fönsterbänken i vardagsrummet. Dammsug upp jorden. Ta en klunk kallt kaffe och inse att du bara fyllde på vatten i kaffebryggaren och inget pulver.

Gör nytt kaffe. Ta ut Ellinor från badrummet och lägg tillbaka blöjorna i sophinken. Sätt på en tvättmaskin.

Ta ner Ellinor från köksbordet. Få Samuel att acceptera att man inte kan laga de trasiga blommorna med tejp. Släng dem. Blommorna alltså.Inte barnen. De måste du behålla.

Ta en klunk kaffe. Grubbla lite över varför du är så svettig under ena armen. Lägg sedan ut alla era möbler på blocket, utom madrasserna. För madrasser kan man väl ändå varken klättra på eller göra något farligt med?

Säg till Samuel att sluta hoppa på madrassen. Lyft på den och ta fram Ellinor, som bara är lite plattare än vanligt. Andas. Ta långa djupa andetag. Räkna gärna till tio också. Eller hundra. Eller femtusenmiljoneråttahundratre, eller hur lång tid det nu tar innan barnen blir vuxna.


RSS 2.0