Irriterande overklighet

Nä, nu är jag trött på teve. Jag börjar misstänka att teveserier och filmer inte alls är verklighetsbaserade.


Gravida kvinnor springer alltid runt i kortkort och högklackade stövlar, istället för att klä sig i mjukisbyxor i andra månaden och slänga sig på soffan och säga "vad fan, jag ska ju ändå bli tjock, hit med en ask Alladin till!" Och sedan föder de barn på ett lagom skojigt ställe, typ i grannens bil, innan de hoppar i sina gamla jeans (de där stövlarna har de förstås inte ens hunnit ta av sig) och hånglar med förlossningsläkaren.


Vilket är totalt orealistiskt. Som om förlossningsläkaren skulle ha tid att stanna och hångla!


Best in barnomsorg

Fredagens krönika i Blekinge Läns Tidning

Jag har blivit tillsagd att jag inte får säga dagis, eller dagisfröken, ty detta är nedvärderande. Tydligen kommer ordet dagis från begreppet daghem, som enligt säkra källor var en "förvaringsplats för barnen medan föräldrarna arbetade".


Ja daghem är ju helt klart ett skällsord. Att antyda att det är som ett hem på dagtid - fy skäms! För själva grundbetydelsen av ordet "hem" är ju "förvaringsplats där man kan lägga barn" med tillägget "ett vakuumliknande ställe som ungarna passerar på vägen till förskolan där de lägger grunden till det livslånga lärandet."


I en intervju med en före detta dagisfröken, numera förskollärare, kan vi därmed höra uttalande såsom: "Ja, förr så förvarade vi ju bara barnen här medan föräldrarna jobbade. Men sedan kom ju läroplanen, så jag läste den och då gick det upp ett ljus för mig. Då började jag leka pedagogiska lekar med barnen, istället för att stoppa in dem i byrålådor och tejpa igen locket."


Nej jag hånar inte förskolan. Jag beundrar förskollärare och tycker de gör ett jätteviktigt jobb. Det tycker även alla jag känner. Så det faktum att jag kallar dem dagisfröknar antyder inte att de bara förvarar mina barn åt mig. Precis som det faktum att jag ibland kallar en hund för vovve inte förringar det faktum att hundrackarn kanske är Best in show. Dagis är ett barnvänligt ord, därför använder jag, mina barn och till och med mina barns dagisfröknar det. Ibland kallar jag dessutom frisören för "frissan" och läkaren för "farbror/tant doktorn". Själv har jag läst på lärarhögskola och universitet i sex år (och nä, det var inte för att jag fick gå om alla kurserna hela tiden) och kallas oftast för "fröken" när jag jobbar. Vilket förhoppningsvis inte gör mig till ungmö.  


Ja, förskolan är annorlunda nu än förr, precis som resten av samhället. Till exempel har jag hört att mammor förr hade en annorlunda syn på hur man uppfostrade barn. Så då kanske jag bör kräva att mina barn kallar mig för något annat än just "mamma" eftersom det ordet antyder att man bör låta spädbarn vädra lungorna genom att skrika lite?


Om de som jobbar inom barnomsorgen får mer respekt om min tvååriga dotter refererar till dem såsom "förskolläraren" istället för "dagisfröken", fungerar det inom andra områden med? Om man kallar föräldraledighet för "chefsposition inom närings- och avfallshanteringen med spetskompetens inom kub-byggnadsraseringen", vill alla pappor vara föräldralediga då?


Jag vet inte hur man höjer statusen på ett yrke, men högre lön har nog större betydelse än en ny titel. När man kom fram till att städare var en trist benämning på ett yrke och bytte namn, så resulterade det knappast i att tusentals ungdomar stormade städföretagen och skrek "jag vill vårda lokaler! Ge mig en orenlighetsackumulator (dammsugare) omedelbums!" Det hela är som att tro att jämställdheten påskyndas av att vi kallar alla kvinnor för Göran. Dessutom - om man nu vill höja statusen på ett yrke så är ordet "skola" inte det bästa man kan välja. Prova med "näringsliv", "datoriserad" eller "läkare" istället.


Fiffiga familjen

Fiffiga saker Ellinor gjort idag:

Smörjt in sig med avocado.

Ropat "jag flyger!" och voltat ner från soffbordet.

Smörjt in sig med yoghurt.

Gömt sig i ett kylskåp på Elgiganten.

Gömt sig i en diskmaskin på Elgiganten.

Klätt av sig alla kläderna på Elgiganten.

Stoppat fingrarna i en fläkt på Elgiganten.

Smörjt in sig med fiskbullar.

Bajsat i badet, plockat upp korven och klämt ner den mellan badkaret och väggen och ropat "hej då bajset!"

Fiffiga saker min man gjort idag:

Jobbat över.

Och jag som inte ens kan sticka.

Jag lyssnade på radion i bilen och hörde en kvinna berätta om sin nya stickbok. Det var tydligen inte en vanlig stickbok, utan de hade försökt göra den med lite humor.

Hur stickar man med humor? "Ja jag stickade den här tröjan till min man, men jag gjorde tre ärmar istället för två! Det tyckte i alla fall jag var jätteroligt. Dessutom gjorde jag den lite, lite för liten. Ha ha!"

Eller är det själva stickbeskrivningarna som är humoristiska?  "Sticka en avig, två räta...nej vi skojade bara, två aviga ska det ju vara! Och sedan repar du upp alla maskorna, stoppar stickorna i öronen och lägger garnet på huvudet och dansar runt rummet. Glöm inte ta av dig alla kläderna först! Nähä, nu skojade vi visst igen - klart du inte ska ta av alla kläderna. Behåll behån på, annars skulle det ju se knasigt ut!"


En sann historia

Efter att äntligen ha lyckats fösa in resten av familjen i diverse sovrum tänkte jag ta mig en välförtjänt paus framför teven. Fast först skulle jag bara, så tyst som möjligt, plocka undan ett par leksaker så jag kunde sitta i soffan utan att få ett brandbilsformat avtryck i rumpan.

Så jag tar upp bilen och lägger den i leksakslådan. Den stöter till leksaksratten som börjar brumma och tuta hysteriskt. I panik rycker jag undan ratten men då  hörs en röst som lyckligt hojtar "you've got mail, you've got mail!"  Jag rotar förtvivlat i lådan för att få tag på leksakstelefonen och när jag väl hittar den trycker jag hej vilt på knapparna för att få tyst på den. Naturligtvis var det fel telefon. Så istället för att bli tyst låter den nya telefonen blipp, blipp, blipp, blipp, blipp innan den börjar tuta upptaget i en imitation av att ringa till försäkringskassan. Jag rotar vidare i lådan och fastnar i ett snöre till Ellinors draghund, som genast sjunger en barnvisa med egenkomponerad text (vov vov vov vov vov vovvov vovvov vovvov vovvov) och tonartshöjning i slutet. För att komma åt en kudde att kväva skithunden med flyttar jag på Samuel leksakslaptop som genast vrålar "tack för att du loggar in!" och därefter avslutar jag det hela med att trampa på fjärrkontrollen till Samuels radiostyrda bil så den kör tvärsöver golvet och rakt in i väggen med ett brak. "Laptopen stänger av!" ylar datorn besviket medan hundjäveln drar sitt sista andetag och leksaksratten deprimerat nynnar på "london bridge is falling down".

Och när Ellinor fyller år nästa vecka önskar hon sig snälla kramdjur. Sådana som varken låter eller lämnar avtryck i rumpan om man skulle råka sätta sig på dem.

Barnen är på dagis

Det känns så konstigt utan barnen här hemma. Det känns liksom så...



så...





så...





så...





...rent.

Nu är jag en äkta traderare

I går vann jag min första traderaauktion. Alla på tradera blev mycket imponerade över detta, och har tillbringat natten med att skicka mail till mig där de gratulerar mig till vinsten och föreslår att jag nu ska köpa mer grejer. Kanske tillbehör till det jag redan köpt, utropar de exalterat.

Det jag köpt är Björnes snigel, ty Ellinor är besatt av sniglar. Det framgår dock inte av traderas lyriska mail vilka tillbehör en snigel kan tänkas behöva, så jag har snokat runt bland traderas sortiment och funderat lite.
En marimekkohandväska kanske?


En studsmatta?


Kanske en spikmatta?


En kubansk cigarr?


En snigel-ipod?


Eller varför inte ett par rollerblades?

Svåra val

 I ett reklamblad från den lokal bygghandeln kan jag läsa att man nu till ett förmånligt pris kan köpa antingen ytterdörren "Listig" eller ytterdörren "Förnuftigt". Det kan ju vara svårt att välja vilken av dessa två egenskaper man värdesätter högst hos en dörr, och än svårare blir det förstås om man breddar kollektionen.


Ytterdörren Trotsig - öppnas varje gång du stänger den. Enda sätter att få den att förbli stängd är att kräva att den öppnar sig.

Ytterdörren Lojal - det är bara du som kan öppna den.

Ytterdörren Populär - svängdörr

Ytterdörren Modig - står alltid på glänt

Ytterdörren Dum i huvudet - låsvredet sitter på utsidan av dörren

Ytterdörren Velig - föredrar att vara öppen. Eller stängd. Eller öppen? Lite på glänt? Nej stängd. Öppen.

Ytterdörrn Kameleont - alla är osäker på vilken färg den har. Åt det gröna hållet väl? Eller mer blå?

Vi har tappat hårdhandskarna

Ellinor är inte så väluppfostrad. Hon kan dyka ner i en kökslåda, fiska upp en godispåse, trä den på huvudet och galoppera ut i vardagsrummet med fjorton Ahlgrens bilar i munnen och hela besticksamlingen under armen, Problemet är att jag och hennes far bara tittar efter henne och säger "nämen, så sööööööt hon är när hon busar".

Det finns två saker att hoppas på - att det går över av sig själv med tiden, eller att hon fortsätter vara sådär förbannat söt när hon snor saker. Så när hon som sjuttonåring norpar en moped så lägger ägaren bara huvudet på sned och säger "nämen, så himla sööööööt hon är när hon rivstartar".

Bröd bakat med jäst, mjöl och empati

I dag har vi bakat bröd. När jag satte igång degmaskinen och degen började snurra hojtade Ellinor entusiastisk "håll i dig degen!". När bakmaskinen stannade kikade hon ner i skålen och frågade bekymrat "hur gick det?".


Privat inlägg till min käre make

I går klagade min man på att han inte kunde läsa min blogg, eftersom han inte kan koncentrera sig när jag tittar på honom med mina stora ögon. Det kallar jag kärlek.

Idag klagade han på att han inte kunde läsa den för det var för mycket text och för lite bilder. Så här är en bild till min kära make. Det löser förhoppningsvis minst ett av hans problem.



Obs. Bilden är något redigerad. Det tog mig tjugo minuter att fixa det. Det kallar jag kärlek. 


V.I.P - Väldigt irriterande person?

Fuskigt nog så får snuskigt rika människor en massa förmåner och rabatter på grund av att de har pengar. De får bli VIP-kunder och guldmedlemmar och de får ställa hur dumma frågor som helst utan att expediten himlar med ögonen och säger "ja jag vet att det finns anti-röda-ögon-knapp på den här kameran, men det är inte samma sak som att det automatiskt borde finnas en tjugo-kilo-mindre-knapp". På husvisningar pratar mäklaren med de synbart rika - och han säger inte bara "ta av de där skorna, det kan bli repor på golvet".

Har du lite pengar på banken får du runt noll-komma-noll-nästan-ingenting-procent i ränta. Har du mycket pengar på banken så är plötsligt räntesatsen mycket högre. Råkar du heta Vickan eller Kungen och äger ett par slott så får du en häst och en plastig schlagerstjärna i födelsedagspresent. Heter du Jimmy och äger en kolonistuga så ska du bli glad om du får en hemstickad kofta av tant Ulla och en dosa snus från Överskottsbolaget. Så orättvist, speciellt eftersom Jimmy alltid gillat plaststjärnor.

Men nu har jag äntligen insett att alla kan bli speciella inom sitt område och snart är min tid här. Närsomhelst nu blir jag VIP-kund på internetbanken. Jag väntar bara på brevet där det står:


Kära Karin Lindell.

Du är en av våra bästa kunder! Ingen utnyttjar vår tjänst så ofta som du gör. Ingen annan kan som du utföra trehundratolv transaktioner på en och samma dag. Först för du över en stor summa pengar på sparkontot. Sedan kommer du på att ni ska spara till barnen också, så då för du över femhundra kronor vardera till deras konton. Fast sedan inser du att om några år kommer ni nog ha mer pengar, så då kan ni spara till barnen då istället. Just nu har nog barnen mer nytta av nya skor, en ny trappgrind, lite fiskbullar och en ny tröja. Till mamma. Så hon inte fryser i lekparken.

Så du flyttar pengarna till ditt eget konto. Därefter får du dåligt samvete och för tillbaka ett par hundralappar. Men oj, elräkningen är visst inte betald, tänker du, och flyttar alla pengarna till räkningskontot. Förutom femhundra kronor som du sätter in på din mans konto för det är minsann dags att köpa nytt busskort. Förresten behöver ju bilen tankas. Och vore det inte trevligt med en ny matta? Maken kan ju faktiskt gå till jobbet. Så då sätter du in busskortspengarna på räkningskontot, som nu är oroväckande fullt eftersom hälften av räkningarna inte dras förrän om några dagar och tänk om någon länsar det kontot? Bäst att flytta lite pengar till ett annat konto. Så kan du ju logga in imorgon och flytta tillbaka pengarna.

Tack för att du får det att kännas som om internetbanken är världens viktigaste uppfinning! Som ett litet tack erbjuder vi dig härmed ett handledsstöd med vår logga tryckt med äkta blod(du måste vara bra trött i armen efter allt knapptryckande), samt en liten söt piraya som älskar pussar och är så tam att den gärna äter direkt ur handen på dig! Prova gärna direkt!


OS-avslutning och olympiska elden. Kort sammanfattning av Ellinor.

Många gubbar.

Oj. Grillar dom?

Det var inte jag

En duktig mamma låter barnen hjälpa till med hushållsarbetet. Problemet är bara att det tar längre tid, och resultatet blir inte alltid det önskade. Dessutom undrar jag verkligen om försäkringen täcker sådana saker såsom vattenskador orsakade av att man låter sin två-åring hälla ut sisådär sjutton liter vatten på köksgolvet. Räknas det som en olyckshändelse om det upprepas tre gånger dagligen? Får man ersättning om man lovar att det inte var meningen?

- Nej, nej snälla försäkringstantgubbe (könsgardering), jag gjorde det inte med vilje! Tro mig jag hade faktiskt inget val - ungen gallskriker om hon inte får diska och alternativet är att sätta henne framför Pingufilmen istället. Och då är jag en dålig mamma!

Eller så kan jag ju bara blåljuga.

- Vadå vatten? På hela golvet? Och in under diskbänken? Och droppat ner i källaren? Och sabbat tvättmaskinen också? Nä, ingen aning vad det kan ha kommit från.

Hm, kanske dumt att blogga om det under eget namn. Fast jag heter inte Karin. Det har jag aldrig gjort.

Mvh Elsa Andersson.

PS. Jag har inga barn. Och inget hus. Bara väldigt stor fantasi.

Oj, jag glömde visst hålla mig till min nya stil:


Fräck försäkringsman finner förtvivlad frus framställning falsk. "Fy fan för fukt", frustar frun, förlorar fattningen fullständigt. "Fy för fusk" fnittrar fåniga försäkringsmannen, förfalskar fyrdubbel faktura. Frun fräser frustrerat, fattar fatölen för förströelse.


Jag har det ni vill ha


Välbesökta bloggar är det av en anledning. De har helt enkelt hitat en egen nisch och fyller ett behov hos allmänheten som får folk att återvända gång på gång. En del gör karriär av att svära så mycket som möjligt, andra skriver på vers, det finns videobloggar, "vad jag åt till frukost"-bloggar och spara pengar bloggar.

Nu känner jag att jag äntligen hittat min egen nisch. Från och med nu ska det här bli en alliterationsblogg. Jag har googlat på det, och jag tycks vara den första! Uppenbarligen finns det ett tomrum därute, en mängd människor sitter och undrar vad som saknas i deras liv - och nu kan jag ge det till dem! Håll tillgodo!


Busiga barn bajsar bara badkar. Blä. Barnbidraget borde bekosta bra betjänt.

Bedrövad. Behöver bakelse. Bredrövad. Borde banta bakdelen. Buhu.

Jag tror att barnen måste sluta på dagis.

- Vad har du gjort på dagis idag Ellinor?

- Ja gungade! Högt upp!

- Vad har ni gjort på dagis i dag då Samuel? Har ni sjungit kanske?

- Ja. De andra barnen sjöng, men jag lyssnade bara med öppen mun (bra Samuel, fröknarna kommer tycka att du är väldigt intelligent). Å sen gick Ellinor in i rummet bland de stora djuren och stack in fingrarna i deras mun (va?). Och så var det en liten flicka som grävde i sandlådan, å då kom det en stooor igelkott och dunsade och dunsade (va igen?). Och sedan kom den en liten, liten igelkott som var alldeles platt. Å sedan dansade mormor i garaget så att en liten pippifågel ramlade ner (okej, det här tänker jag inte ens fråga om), å då kom fröknarna och gjorde en pizza av den (jag vet att det är en miljöförskola, men måste man dra återvinningsprincipen så långt?) å de använde den stora igelkotten som bord å sedan rullade den lilla flickan den stora igelkotten runt runt. (Vad sjutton ger de er att äta där egentligen? Är det ihjäldansade pippifåglar? Eller är det knark?)


För man ska inte ljuga

Varför i alla världen heter det "dammsuga"? Med ett par hundra (ungefär) springandes barnfötter har vi sällan problem med att dammet lägger sig på golvet. Jag tvivlar på att dammet ens hinner snudda vid vårt billiga golv. Antagligen hänger dammet två meter upp i lufen och blickar längtansfullt mot golvet, och tänker saker såsom "åh, legenden säger att det där är laminat, men här uppifrån ser det nästan ut som trä. Den som ändå fick en chans att utforska sanninghalten i det påståendet!" (Vårt damm är både välutbildat och välartikulerat. Ty sådana egenskaper får man av hög ålder.)

Så man borde inte säga "nu går jag och dammsuger". Man borde säga "nu går jag och flingochsmulochokäntkladdochnågrastenarochettparkalsongersamtenlitenleksakellertvåsuger". Lova att ni allihop använder det ordet hädanefter. Och ja, det måste sägas i ett svep, ni får inte andas mitt i.

Här är er dagliga ranson

Fredagar är bra dagar. Orkar jag inte blogga ordentligt kan jag bara lägga in en länk till dagens krönika istället.  Man vill ju inte skriva för mycket - tänk om alla ord tar slut! (Äsch, de där utopierna blir ju sällan verkliga, suckar min käre make.)

(Uppdaterar och lägger in krönikan här istället. Den blir mer lättläst så. Fast om man ogillar styckeindelningar kan man klicka på länken istället.)

BESVÄRLIGA BRÖDBESPARINGAR

Bröd har verkligen blivit dyrt, och man kan spara enorma summor varje år. Sägs det. Jag har testat den teorin genom att baka med mina barn. Efter ett förslag från deras sida bakade vi ett kryddigt bröd där både smör, pålägg och efterrätt på ett fiffigt sätt är inbakat i degen. Dvs. kanelbullar. Här följer receptet:


Tag fram ett paket jäst. Mosa jästen mellan fingrarna medan du sjunger "lilla snigel akta dig, annars äter jag DIG!" Stoppa in halva paketet jäst i munnen samtidigt som du skriker "DIG!".  Ta fram ett nytt paket jäst och kasta det på personen bredvid dig. Skratta vilt.


Kontrollera att smöret är lagom mjukt för bakning genom att ta en näve och krama ut smöret mellan fingrarna. Kontrollera även om man kan få det att fastna om man trycker det hårt mot köksskåpet. Och om man får in lite i näsan, går det att få ut det igen genom att nysa, eller måste man peta med en tops? Smält därefter det överblivna smöret. Häll på mjölken under entusiastiska tillrop (O'boy, o'boy, o'boy, jag vill ha o'boy!)


Häll lite mjöl i bunken, lite på köksbänken, lite på golvet och lite på dig själv. Häll sedan resten på storebror. Skratta vilt igen och peta in tre gamla russin i valfri kroppsöppning. Ta ett litet bad och häll ut två flaskor schampo.


Provsmaka kardemumman. Spotta ut hälften i bunken och rör om. Lägg degen på jäsning och dig själv på golvet i ca trettio minuter. När du tappat andan av allt skrikande och degen jäst till dubbel storlek så är den färdig. För säkerhets skull kan du stoppa ner båda händerna i degen upprepade gånger och verkligen känna efter. Glöm inte ta upp leksaksbilen efter dig.


Ta fram en kavel. Se till att någon håller i det ena handtaget så att du kan dra ordentligt. Tänk på att om den andra personen släpper väldigt plötsligt så ramlar du och får kaveln i huvudet. Sätt plåstret på näsan och gråt sedan för att det var fel färg på plåstret.


Nu är det dags för fyllningen! Bre på ett lagom jämt lager smör över hela dig. Eventuella klumpar slickas bort. Klättra sedan upp på bordet, sätt fjorton bakformar på huvudet, ät ett par nävar socker, pudra dig själv med kanel och slå sedan kullerbyttor i mammas säng tills bullarna är färdiga. Ät en och kräks sedan på valfri kudde.


Antal bullar: 3 st. Kostnad (inklusive tvål, schampo, plåster, tvättmedel, ett tiopack wettextrasor och ett par tre flaskor lugnande rött vin till mamma): 404 kronor och femtio öre. Arbetstid (inklusive sanering): sju timmar. Kostnad för ett tolvpack bullar på Willys: 15.90. Inköpstid: 10 minuter.


Det är därmed tveksamt om bakandet kan ses som en ekonomisk besparing. Å andra sidan har jag nog förkortat mitt liv med ungefär 20 år, vilket alltså besparat staten hela min pension. Antagligen är det regeringen som ligger bakom hela "baka ditt eget bröd"-kampanjen. Fast de har förstås glömt ta med vissa saker i beräkningen - såsom det faktum att de någon gång inom en snar framtid kommer få bekosta terapin för mina barns hemkunskapsfröken.


Alternativt försökte hans bil hångla upp min.

Det är inte bara jag som tror att jag är smal. Killen i den skrotiga blå volvon som hade parkerat till vänster om min bil trodde tydligen att jag var supersmal. Och vig.

Gulle han då, jag tror minsann att jag är kär! 

Att klä sig rätt

Klädkvitton ska man spara. Framförallt för att de innehåller spännande och lärorik läsning. Som när jag köpte en fin grön- och gulrandig t-shirt till Samuel och sedan kunde konstatera att jag tydligen köpt en "flicktröja".  Tack och lov har Ellinor nu kunnat ärva den tröjan så att den äntligen hamnat på den typ av kropp den var ämnad för. Det måste kännas bra för KappAhl. Problemet är väl bara att hon har den till sina "pojkbyxor" - de enda jeansen jag kunde hitta utan fjärilar, blommor och hjärtan.

Igår var jag på Lindex. Där provade jag lite tröjor till mig själv. Jag hittade en turkos enkel tröja som var nedsatt till halva priset. Så jag provade den och upptäckte snabbt att storlek L för en gångs skull kändes väldigt rymlig. M satt mycket bättre, ja den passade faktiskt alldeles utmärkt. Lycklig som sällan förr skuttade jag bort till kassan med mitt fynd. Jag sträckte över plagget och log i samförstånd mot kassörskan. Trots allt tillhörde vi båda nu Medium-klubben, klubben för oss som rör på oss regelbundet och inte äter chokladbollar till frukost (okej, en, men om det inte syns behöver man ju inte nämna det).  Kanske skulle jag och kassörskan nu bli bästa vänner, och regelbundet träffas för att sitta på ganska smala stolar - bara för att vi kan. Och så skulle vi förstås kunna låna kläder av varandra och säga saker såsom "nähä, lägg av, din rumpa är ju inte alls stor, kolla på min rumpa, den är mycket större!" Fast egentligen skulle ju ingen av våra rumpor vara stora, utan rumpsnacket skulle mer vara ett sätt att kommunicera för att stärka vår gemenskap.

Expediten log så snällt mot mig, att jag förstod att hon tänkte på precis samma sak. Sedan räckte hon över kvittot, och jag kontrolläste det som jag alltid gör:
 
"Klänning 99,50"

Klänning? Jag förstår inte. Vadå klänning? Den slutar ju i midjehöjd.

Det kan vara svårt att skilja på lättnad och besvikelse

I dag när jag kom till dagis hade Samuel somnat i soffan under sagostunden. De andra barnen gick ut och lekte, och jag satte mig bredvid Samuel i soffan och väntade på att han skulle vakna. Då och då dök en liten pojke upp och tittade oroligt på Samuel. Fjärde gången pojken kom in hade Samuel vaknat och satt i mitt knä.

- Oj! ropade den lille pojken. Jag trodde ju att han var död! Han rörde ju inte på sig alls!

Jag tolkar intresset från pojkens sida som att Samuel nu har fått sin första kompis på dagis. Eller sin första fiende.

Dagisinskolning -andra veckan

Nu har Samuel verkligen förstått det här med dagis. Så nu vill han inte gå dit.  I dag fick jag kasta honom över staketet och rivstarta för att överhuvudtaget komma därifrån. Fast jag kastade in hans far också, så det är inte så illa som det låter.

Sedan hamnade jag bakom en övningskörningsbil, fullproppad med gamla möbler. Ytterst lämpligt tycker jag, man ska träna på alla situationer som kan tänkas uppkomma. "I dag min son ska du få prova att köra utan sikt bakåt. I morgon plockar vi upp några dagisbarn och åker vi till Ikea för att köpa en ny bokhylla och lite annat krafs, så kan du få träna på att köra med en gigantisk förpackning värmeljus i knäet, en lång bräda över huvudet och två ungar som kräks, ylar och stoppar in gummibjörnar i varandras öron. Och sedan, sedan när du klarat allt det och känner dig redo för en större utmaning så sätter vi på dig en obekväm behå och så hämtar vi Karins man, så får han sitta här bredvid dig och skrika "AKTA KANTEN FÖR HELVETE!" "

Eller kanske mer som någon i Sex and the city?

"Parship.se - massor av seriösa singlar!"

Okej, vad är en seriös singel? Någon som verkligen tar singellivet på allvar?

-Ja, asså, jag tänkte laga en god middag igår va, och så började jag hacka alla grönsakerna, fast sedan kom jag på att jag är singel så då tog jag fram Findus farmarbiff med potatis och brunsås ur frysen istället. Annars äter jag mest bruna bönor faktiskt, man ska ju passa på att fisa medans man är ensam tycker jag. Sedan åt jag vid matbordet, ett litet, litet, med en enda stol. Till maten drack jag ett sexpack öl innan jag satte mig i min fåtölj (ingen jäkla tvåsitssoffa här minsann!) och för egen hand tatuerade in meningen "jag själv forever" i ett hjärta på bröstet. Det gjorde ont. Nähä, nu ska jag gå på toaletten och strunta i att fälla ner ringen efter mig. Och jag tänker inte spola heller! Hahahahaha!"


Kärlek till folket! (Den snygga delen)

Ånej, jag har brutit mod en av de oskrivna bloggreglerna! Jag har missat att tala om hur mycker jag tycker om era kommentarer, att ni är mina bästa vänner och att jag har skrivit ut var endaste liten kommentar i både kalligrafi och blindskrift. Och så har jag delat ut alldeles för få ömhetsbetygelser! Inte en endaste liten kramiz eller puzz har ni fått, era små stackare!


Så här kommer det.



Grovt tunghångel på er allihop! (Om vi inte är släkt. För då vore det äckligt. Och om du inte luktar illa. Det vore också äckligt.)






PS Jag har inte borstat tänderna idag.

"Rapport från Microsoft - Alla våra användare tycker att det funkar helt okej"

Av någon anledning tycker jag inte att "okej" känns som det bästa svarsalternativet här.



För vad exakt kommer det stå i den där felrapporten jag kan få skicka in sedan?

"Karins dator bröt ihop litegrann, men Karin tyckte att det var okej. Precis som hon tyckte det var okej  de femhundra andra gångerna den kraschade. Seriöst va, ska vi inte sluta bry oss om de där felrapporterna från Karin? Det känns ändå inte som om hon bryr sig."

Nä, jag vill ha fler alternativ att välja mellan. Såsom "lägg av", "skitdator" och "jag hatar Bill Gates".

Och det är därför vi saknar bilder från det dopet

Tittade på bilder från dopet av en bekants dotter. Modern håller dottern i sin famn och ler. Det väckte ljuva minnen till liv. Från fotograferingen när sonen döptes.

Jag: Jag kan hålla honom. Jag håller honom sa jag!
Pappan: Nej, jag håller honom!
Jag: Men jag måste hålla honom, jag har för sjuttsingen inte gått ner någonting sedan han föddes. Jag vill hålla honom! Jag måste hålla honom! Här, framför magen!
Pappan: Men jag måste också hålla honom. Han kräktes ju på min axel innan. Kolla vilken fläck. Jag håller honom såhär, lite högt upp liksom.
Jag: Han har faktiskt kräkts på mig också! Här, mitt på fettmagen!
Pappan: Jaha, men kolla här på min vita skjorta. Jättegult bebisbajs. Och bajs slår fett alla gånger!

Det sägs att barn inte förstår ironi...

Jag tillhör den ironiska generationen. Det märks bland annat på vårt hem. Till exempel är barnens rum de mest välstädade i hela huset. Det tycker jag är väldigt ironiskt.


Ellinors rum


Vardagsrummet

Sportanalys för fumliga

Jag gör tappra försök att begripa mig på sporthysterin (okej då, inte jättetappra försök. Men jag har slutat blunda,  hålla för öronen och vissla varje gång jag passerar teven). Allra svårast att förstå är radiosporten. Har inte den spelat ut sin roll litegrann? Om det är poänglöst att glo på någon som gör någonting, så är det minuspoäng på att lyssna på någon som glor på någon som gör någonting (och tänk då på mig som är tvungen att titta på någon (min man) som lyssnar på någon som tittar på någon som gör någonting).

Okej innan alla hade teve, och radion var enda sättet att få reda på saker och ting, och okej att sport av någon anledning är löjligt populärt - men heminredning är också populärt. Och hur många radioprogram finns det där man har möjlighet att lyssna på någon som tittar på någon som tapetserar?

"Nu doppar han alltså rollern i limmet, hur ska det här gå? Vi hade ju en incident förra veckan då Kalle fick lim både på händerna och på golvet, och det är ju möjligt att detta fortfarande påverkar honom. Han har ju dessutom varit lite förkyld, och sa till mig här innan programmet att han inte var riktigt i form. Sedan är ju inte vävlim Kalles favorit heller, han arbetar bättre med vanligt tapetklister. Nu pressar han rollern mot väggen och drar den liksom upp och ner, upp och ner. Kalle fortsätter att dra rollern upp och ner - ånej, ånej! Vad är det som händer? Vad gör Kalle? En oväntad dragning åt höger har lett till att flera limdroppar landat på golvet! Kalle finner sig dock snabbt och torkar upp limmet med en trasa. Och nu är det dags att sätta upp tapeterna! Det är ett vackert mönster, ett av Kalles favoriter, så kallad medaljongtapet, men oj vilken mönsterpassning! Bla, bla, bla..."

Och det här analyserandet efter genomförd prestation. Alla ska svara på intelligenta frågor, såsom "varför vann du inte?"

- Jo, du vet, den här tävlingen går liksom på tid. Och det var två killar som sprang snabbare än mig. Alltså vann inte jag. Vill du att jag ska förklara det en gång till?

Min man påstår att jag inte gillar sport eftersom jag är avundsjuk. Ty jag var rätt bra på idrott när jag var yngre. Jag kunde hoppa långt, hoppa högt, springa fort och sparka på både bollar och domare. Det senare var dock inte med vilje, utan berodde snarare på min fumlighet. Vilket tydligen inte passar in i idrottsvärlden eftersom man sällan ser folk trassla in sig i målsnöret eller snubbla över domaren.

Och eftersom min klantighet och förvirring knappast blivit mindre med åren utan snarare ökat i takt med att jag fött barn och ammat och skaffat hus och ansvar, så kan jag kan föreställa mig intervjuerna efter varje slutförd tävling.


-Jaha, Karin och var vad det egentligen som gick fel i tresteget?

-Äsch det var så tramsigt. Jag började räkna och sedan kom jag att tänka på att jag glömt hänga upp tvätten, och sedan tappade jag helt bort mig. Var jag på andra steget? Eller tredje? Eller hade jag tagit för många nu igen?


- Och vad var det nu som hände vid tredje häcken?

- Ja, det är ju så jobbigt med alla nya direktiv och regler. Mitt i loppet så började jag fundera på om jag gett ungarna AD-dropparna. Och om man egentligen ska ge de där dropparna på somrarna eller inte.


- Vad har du att säga om dagens prestation då Karin?
- Ja, det var helt enkelt inte min dag. Några gamla skador från min tid som föräldraledig gjorde sig påmind. Jag försökte helt enkelt göra för många saker samtidigt. Jag vrickade ju foten redan i omklädningsrummet när jag försökte äta en macka och knyta skorna samtidigt. Och sedan blev det bara värre. I 200 meters loppet upptäckte jag att en av ryskorna var lite snorig så jag försökte torka hennes näsa samtidigt som vi närmade oss kurvan. Och så gick det som det gick.

Sedan är det ju faktiskt inte så lätt att hoppa över de där förbaskade häckarna med en kaffekopp i handen. Nähä, nu ska jag hem och natta barnen. Vi ses nog inte på ett tag för tydligen blev jag avstängd när en mottävlerska snubblade på mina tuttar.

Och sedan lär väl mina föräldrar få komma till tals också. Min far kommer sucka och säga något i stil med "ja, vi var inte ett dugg förvånade när hon stötte iväg kulan åt fel håll så den landade i huvudet på domaren. Det påminde mycket om julfesten 1988 då hon var den enda personen i ringdansen som svängde av åt vänster efter granen..."


Livsavgörande fundering

I filmer, reklam och teveserier uppstår ibland den, tydligen, oerhört pinsamma situationen att två kvinnor dyker upp på en fest klädda i precis likadana klänningar. Jag antar att ett av problemen i en sådan situation är att den andra kvinnan ser både snyggare och smalare ut än en själv i klänningen ifråga.

Nu undrar jag bara om samma problem existerar i männens värld. Står killarna framför en spegel innan festen och grubblar över om någon annan snubbe kommer ha samma slips som dem? Och om det skulle hända, tänker då killen "fan, han har likadan blåprickig slips som jag. Och han ser smalare ut i den. Nä, nu går jag och hänger mig i min!"

Skilda världar

Ikväll var vi på middag hos min syster. Hon är en gravid kvinna med fungerade diskmaskin och femhundra barn som allihopa sover hela natten och kan sitta stilla på samma plats i flera minuter. Lagom till efterätten började hon ställa ledande frågor till Samuel.

- Skulle inte du vilja ha en till lillasyster, Samuel? Eller kanske en liten bror?

Samuel funderande en stund  innan han svarade:

- Nej det går inte. Vi har ju ingen bur.


Skrämmande formulering! Det var ju nästan som om han hade läst sin mammas och pappas tankar....


Anställningsintervju - fel svar

- Ja, med din utbildning är du ju egentligen lite överkvalificerad för det här jobbet...

- Asså, det är lugnt, jag lyssnade ändå inte så noga på lektionerna. Ibland gick jag faktiskt inte ens dit. Jag brukade skolka och sitta på ett fik istället. Eller shoppa. Aproå det, jobbet ligger mellan HM och Åhléns sa du?


Och jag kan också länka

Dagens krönika. Ignorera det lite märkliga utseendet. Av någon anledning ser krönikorna alltid ut så på webben. Svenskläraren i mig mår illa av de felaktiga styckeindelningarna och de märkliga radbrytningarna. (Och föräldern i mig vill ge webredaktören utegångsförbud. Vilket jag inte kan göra. Men någon veckopeng kommer de minsann inte få.)


Klart ni får länka

Jag har fått ett flertal förfrågningar om det är okej att ni lägger till min bloggadress i er favoritlista på era egna bloggar. Behöver ni ens fråga? Klart ni får!

Om ni inte har en blogg som heter "Folk jag vill köra över med min trimmade moppe" eller "Porr-Oves speciella kanin-blogg". Då får ni länka hit istället.

Jag talar inte deras språk

- Vilken bil gäller ärendet? Var god uppge registreringsnumret!

- Öh, få se S, Y, J....

- Okej F som i Fredrik, I som i Ingvar och I som i Ingvar.

- Nej, nej, S som i Sissi och Y som i, som i....eh Yxylofon och J som i Jag.

- Dag?

-
Nej! JAG! Som i JAG vill inte gå och lägga mig, JAG vill inte äta grönsakerna och JAG vill inte åka och handla!

- Okej, C som i Cissi...

- Nej S, S som i Sissi, med S.

- F?

- S! Som i Satan!


- Z? Som i Zlatan?

-
Nej S! Som i Satan, Skit och Snor!

- Du vill ha Zlatan hit där du bor? Jag är ledsen, vi tillhandahåller inte den tjänsten. Tack för att du ringde. Hej då!


Mina barn är sötare när de inte är täckta av snor.

Det kan man se på de här bilderna.

Snorbilderna kommer senare. Eventuellt kommer Ellinor även ha en macka på huvudet då. Hon har inte riktigt bestämt sig än.

Tredje inskolningsdagen - snor och feber

Vilket måste innebära att mina ungar är duktiga små mönsterbarn. Och resten av dagisschemat ser då ut såhär:

vecka 34 vattkoppor Samuel.
vecka 35 vattkoppor Ellinor.
vecka 36 halsfluss båda två.
vecka 37 halsfluss pappa.
vecka 38 vinterkräkssjukan hela familjen
vecka 39 friska allihop. Dagis stängt på grund av fortbildning.
vecka 40 springmask.
vecka 41 allihop förkylda. Utom min man som är döende.
vecka 42 min man tillfrisknar mirakulöst. Barnen kräks.
vecka 43 ej planerat ännu. Öppen för förslag.

Dagens outfit - ung och fräsch

Här har vi dagens outfit - så kallad målarfrisyr. Kallas också "nu jävlar ska jag få visa leg på systemet". Wish me luck!


Man skulle kunna kalla mig tekniskt begåvad. Om man känner för det.

Säga vad man vill om mina barn, men de har en väldigt utvecklad empatisk förmåga. I dag tyckte tillexempel Ellinor väldigt synd om diskmaskinen som skulle bli tvungen att åka till soptippen alldeles ensam, så hon bestämde sig för att hälla kattmat i avfuktaren så att den skulle få följa med. Nu är det ju en viss ålderskillnad på maskinerna - diskmaskinen är pensionär, medan avfuktaren fortfarande är i blöjstadiet (eller i alla fall i sånyattetiketternainteensramlatav-stadiet) - men sådana små detaljer ska inte få stå i vägen för en berikande vänskap, hävdar Ellinor.

Jag är dock inte beredd att ge upp min egen nära relation med avfuktaren. Jag har några små idéer som kanske kan lösa problemet.

1. När avfuktaren är igång blåser en fläkt som får torrfodret i den att virvla upp - nästan ända upp till hålen det stoppades in igenom. Ju mer fukt, desto mer snurrar fläkten och desto högre flyger maten. Enkel princip. Lösningen borde alltså vara att tillsätta mer fukt. Genom att hälla vatten på avfuktaren?

2. Skaffa mig en liten liten katt som liksom går att forma så den får plats i avfuktaren. Typ bonsai kittens, om ni kommer ihåg dem. Är dock osäker på om små små katter kan äta så mycket torrfoder. Är än mer osäker på om det är bättre att ha en katt i avfuktaren än mat.

Inskolning - andra dagen

Det går snabbt att vänja sig vid dagis. I dag när jag skulle hämta barnen så resulterade det i skrik och tårar. Men fröknarna sa att det kunde de minsann inte ta hänsyn till - hur mycket jag än grät och skrek så var jag ändå tvungen att ta med barnen hem igen.


Dagens händelse

I dag gick diskmaskinen sönder. Detta faktum har orsakat varierande nöjdhet bland medlemmarna i vårt hushåll.



Man kan också konstatera att mängden diskborstar som används korrelerar med mängden vatten som hamnar på golvet. Märkligt samband som inte uppmärksammats nog av forskarna.


Dagisinskolning - första missen

Jag trodde att barnen var väl förberedda. Vi har tränat dem på att leka med lera utan att äta upp hälften, vi har tränat på att inte hälla all mat på golvet (max två tredjedelar) och vi har tränat dem på att ringa hem så att de kan göra det när de rymt och liftat till Enköping. Ellinor kan säga viktiga saker såsom "nej, släpp! Det är min traktor" och "jag vill inte gå och lägga mig, jag vill gunga. Gunga! Gunga! Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!"

Så jag kände mig trygg när första dagisfröken hälsade på barnen. Jag tänkte att nu minsann ska ungarna briljera, och fröken kommer att klappa händerna av lycka över deras verbala förmåga. Jag log stolt och beredde mig på att ta emot allehanda komplimanger för min förmåga att uppfostra barn, och jag tänkte passa på att tillägga att det nog är ärftligt. Från min sida. 

Då lutade fröken sig fram mot Ellinor och frågade "vad säger kossan?"

Skit också. Vi har ju glömt träna på det. Och inte kändes det bättre tio minuter senare när nästa fröken frågade exakt samma sak. Och Ellinor svarade naturligtvis inte. Inte heller tredje fröken fick något svar på denna tydligen mycket viktiga fråga.

Så nu ska vi träna hela kvällen. Och om Ellinor inte lär sig det tills imorgon får hon allt låta bli att släpa runt på den där förbaskade plastkossan hela dagen.

Livet behöver inte vara så roligt alltid

Det känns som om jag har tillbringat hela helgen med att rensa ut leksaker. En hög med trasiga leksaker, en hög med leksaker som ingen leker med, en hög med små konstiga pluppar som någon gång suttit någonstans och en hög med leksaker där batterierna tagit slut (och där nya batterier skulle kosta mer än vad en ny leksak kostar). Samt en stor hög med leksaker från McDonalds Happy meal. För på bilresor är det så förbaskat bekvämt att stanna till och köpa en hyfsat billig låda med skräpmat och plast. För det första är ungarna  tysta i flera minuter, och för det andra känner man inget större behov att att tjata på dem att äta ("Kom igen nu ungar - ta lite mer mättat fett!"). Tvärtom ser man varje pommes frites som landar på golvet som en ren hälsoinvestering.

Men nu får det vara slut på det. För mammas hälsas skull. För jag är så innerligt trött på allt plastskräp. No more Happy Meal. Hädanefter får ungarna nöje sig med varsitt Sad meal - en torr jävla macka med smör. Och svettig ost. Om man har tur.


Snälla säg att det här är normalt.

Fredagsmiddag. Kycklingpaj med koksmjölk, lime och paprika. Snabb titt i receptet. Förberedelsetid 20 minuter, ugn 40 minuter. Bra, klockan är 15. Gott om tid. Tar fram en paprika. Kollar barnen som leker snällt i vardagsrummet. Tar fram en kniv. Hör upprörda skrik från vardagsrummet. Tar loss Ellinors arm från Samuels mun och Samuels leksak från Ellinors hand och låtsas att jag inte ser den utvälta blomkrukan. Hackar paprikan. Avbryter bråk om liten hund. Sätter på plattan. Tar upp min tandborste från toaletten och slänger den i badkaret så att barnen inte når den. Lägger paprikan i stekpannan. Konstaterar att Ellinor kissat på golvet och nu dansar i det. Sätter henne i badkaret. Springer tillbaka till spisen. Halkar i kisset. Samuel skrattar vilt och applåderar. Fattar stekspaden med den kissfria handen och rör om i pannan. Springer tillbaka till badrummet. Tar toaletttandborsten från Ellinor. Springer tillbaka till köket. Inser att jag har kiss på fötterna och springer tillbaka till badrummet. Ellinor vattnar golvet med duschslangen. Tvättar av mina fötter i vattenpölen på golvet, sköljer av Ellinor och tar ut henne från badrummet. Ellinor galopperar genast tillbaka. Själv springer jag tillbaka till köket och konstaterar att paprikan bränt fast lite. Hör glada tjut från badrummet "mamma, titta! Tvätta håret vatten!" Tar upp Ellinors huvud från toalettstolen. Gråter lite, och passar på att skölja av Ellinor i tårarna eftersom allt annat vatten tycks vara fullt av bakterier. Ut i vardagsrummet där Samuel glatt visar att den sista toalettpappersrullen faktiskt räckte två varv runt vardagsrummet och till köket och tillbaka. Nu ser man nästan inte blomjorden på golvet! Jag rullar ändå upp pappret på rullen. När jag kommer till köket ser jag Ellinor i full färd med att torka upp kisset från golvet med hjälp av badhanduken. "Hjälpa mamma" konstaterar hon glatt.


Så himla sött. Och gulligt. Jättesöta och gulliga barn. Som jag älskar jättemycket. Ska tänka på det hela tiden medan jag äter bränd paprika och plockar jord ur rumpan som härstammar från det lätt begagnade toalettpappret. Speciellt mycket ska jag tänka på det medan jag inte borstar tänderna.


I dag ser vi livet från den ljusa sidan

En av de mysigaste sakerna med att baka kanelbullar är den ljuvliga doften av kanel som sprider sig i huset. Och eftersom Ellinor just hällt ut en hel burk med kanel över sig och sprungit genom hela huset så lär vi inte behöva baka förrän omkring den 12:e december. Då planerar vi att hälla ut två förpackningar med saffran och rulla oss i den.

Hej Karin

Vi vill gratulera ditt barn som snart fyller två år! Det blir en dag som ert barn verkligen kan njuta av, för nu har det nått en ålder då det upplever världen på riktigt. Ni kanske ska fira både med familjen och på förskolan eller hos dagmamman? Om ni orkar kan ni kanske dela upp födelsedagen och ha en weekend med familjen? Jag tycker det är viktigt att barnet får en helt egen dag då det firas och får stå i centrum. Ha det så roligt på den kommande bemärkelsedagen! Den här gången kan ni läsa lite om vanor vid sängdags och kräsna barn. Är det något ni känner igen?  

Vänliga hälsningar

Ulla Rode
Sjuksköterska    

Tips!
Liberoklubben finns även till för pappan! Därför har vi en massa nyttig information för honom. I nästan varje e-postmeddelande vi skickar har vi tagit med goda råd till din partner. Så håll utkik efter "Till pappa"...


Hej Ulla

Jag vill gratulera din man som snart fyller 54 år! Det blir en dag som din man verkligen kan njuta av för nu har han nått en ålder då han verkligen uppskattar lammkött! Ni kanske ska fira honom både hemma och på jobbet? Om han orkar kanske ni kan dela upp er på födelsedagen och skicka honom på en weekend till Thailand utan familjen? Jag tycker att det är viktigt att män får en egen dag då de får stå i centrum. Ha det så roligt på den kommande bemärkelsedagen! Den här gången kan ni läsa om vanor vid sängdags och kräsna män. Är det något du känner igen?

Vänliga hälsningar

Karin
Sarkastisk

PS Vad kul att Liberoklubben finns till även för pappan! Om rubriken "Till pappa" är speciellt för honom, är resten av rubrikerna som handlar om potträning, matvanor och nattningrutiner riktade till mig?

PS 2 Min man vill läsa ditt mail. Ska jag ta ett papper och hålla för de övriga rubrikerna på skärmen och bara låta honom läsa "Till pappa"? Jag vill ju inte att han ska råka ta del av någon information som inte är menad för hans ögon. Det skulle ju kunna bli hur tokigt som helst.

Och därmed stryker jag "fotograf" från min lista över möjliga karriärer


Apropå bilder så börjar det helt klart blir dags för en sådan. Så här är mitt svårfotograferade charmtroll. Visserligen är hon med på bilden, vilket är ett plus, men å andra sidan var det hennes klänning jag försökte fota. Den är under täcket och är helt bedårande, Precis rätt färger för Ellinor, underbar kvalité och fantastisk passform.


Fast nästa gång jag försöker fota den låter jag den nog hänga kvar i garderoben.

Det kan omöjligt gå fel

I dag fotades hela familjen av min absoluta favoritfotograf Juliana. Hon är fantastisk -  trots att man själv bara tycker att ungarna vilt skrikandes springer runt och demolerar omgivningen i 90 kilometer i timmen lyckas hon alltid få en massa underbara bilder där barnen ser både lugna, charmiga och lite lagom busiga ut.

Så jag förväntar mig att denna omgång bilder blir lika bra som sist hon fotade oss. Och om inte annat så lär det bli praktiskta bilder. Eftersom Ellinor hade munnen på vid gavel absolut hela tiden så kan vi ju skicka dem till hennes tandläkare. Så slipper han bli biten nästa gång han letar efter hål, och så kan Ellinor ägna den tiden åt att göra tandkrämsgirlanger och att riva ner lite undersökningsinstrument. It's a win-win situation!


Sådant är äktenskapet, min son

Samuel, som inte har vett nog att lägga sig i tid, ser på dålig amerikansk film. Först en scen i kyrkan där paret gifter sig.  Kameran sveper över de nästintill tomma kyrkbänkarna. Nästa scen -  bröllopsnatten där paret lägger sig i en överdekorerad säng.

"Jaha" säger Samuel. "Först har de jättemånga stolar, sedan har de inga".

RSS 2.0